Škundrić: Srbija spremna za slučaj gasne krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Srbija spremna za slučaj gasne krize

BEOGRAD - Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izrazio je danas nadu da se gasna kriza poput prošlogodišnje neće ponoviti, ali i da će je, ukoliko se to i dogodi, Srbija dočekati znatno spremnija, jer u redukovanoj potrošnji ima dovoljne rezerve za dva meseca.

Škundrić je novinarima, posle otvaranja skupa o energetskoj efikasnosti, rekao da u skladištu u Banatskom dvoru ima utisnutih 200 miliona kubnih metara gasa, dodatnih 200 miliona je obezbeđeno u mađarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skladištima, a domaća proizvodnja je pola miliona kubnih metara dnevno.

Ta količina je dovoljna da u slučaju krize zadovolji posebne potrošače, grejanje i deo privrede, istakao je Škundrić.

Efikasnost

Energetska efikasnost nije samo problem kod velikih potrošača, već i u prenosu i distribuciji električne energije, i zato će početi realizacija projekata koji treba da dovedu do smanjenja gubitaka u elektroenergetskom sistemu između pet i deset odsto, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Strateškim dokumentima Srbije istaknuta je potreba gazdovanja energijom u sektoru potrošnje, pre svega za velike potrošače, kao jedna od prioritetnih mera za povećanje energetske efikasnosti, istakao je Škundrić na otvaranju stručnog skupa o racionalnoj upotrebi energije.

On je rekao da je vlada Japana izašla u susret zahtevu Srbije za pomoć u izradi studije o uvođenju energetskog menadžmenta u sektorima potrošnje energije, koja je počela u septembru i trebalo bi da bude gotova do kraja sledeće godine.

Kako je objasnio Škundrić, Srbija je uvidela značaj povećanja energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije, kao načina za smanjenje sve izraženije energetske zavisnosti zemlje.

Ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunzozaki je rekao da projekat košta milion dolara, a pored izrade studije, sadržaće i donaciju u opremi.

Saradnja sa Japanom

Izražavajući nadu da će saradnja Japana i Srbije u oblasti energetske efikasnosti dati dobre rezultate, on naglasio da će ona doprineti ne samo boljem korišćenju energije u Srbiji, nego i daljem razvoju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ukazao je da bi se dobrim planiranjem i "gazdovanjem" u korišćenju energije u industriji i odgovarajućim investicijama u procese energetske efikasnosti veoma brzo podigao nivo iskorišćenosti energetskih resursa, "uz mogućnost povraćaja investicija u relativno kratkom periodu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.