Škundrić: Srbija mora da razmišlja o izgradnji nuklearki

Izvor: Blic, 27.Sep.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Srbija mora da razmišlja o izgradnji nuklearki

Srbija će posle ukidanja moratorijuma morati da razmišlja o izgradnji nuklearnih elektrana zbog rastućih potreba za električnom energijom koje će se duplirati u narednih tridesetak godina, ali to ne znači da će "nuklearke" morati da gradi na svojoj teritoriji, izjavio je danas ministar energetike Petar Škundrić.

Srbija je od Vlade Bugarske dobila poziv da učestvuje u izgradnji nuklearne termocentrale "Belene", na koji je naša vlada pozitivno odgovorila, podsetio je Škundrić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Srbija - godišnja proizvodnja električne energije

Škundrić je naveo da Srbija godišnje proizvede oko 35 milijardi kilovatsati (kWh) električne energije, od čega se: 62 odsto dobije iz termoelektrana 34 odsto iz hidropotencijala svega dva odsto korišćenjem prirodnog gasa.

Rezerve uglja, koje danas koriste termoelektrane u Srbiji, potrajaće još najviše oko 50 godina, a naše potrebe za električnom energijom za 30 do 40 godina će se duplirati na preko 70 milijardi kWh godišnje i postavlja se pitanje odakle ih obezbediti, kazao je Škundrić.

On je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije u bliskoj budućnosti dobiti konkretnu ponudu, koju bi izanalizirala i odlučiti da li će prihvatiti ili ne da zajedno sa Bugarskom i možda nekim drugim zemljama, učestvuje u izgradnji nuklearke, rekao je Škundrić novinarima u pauzi međunarodne radionice "Energetski miks-perspektive i izgledi za Srbiju i region".

Škundrić je podsetio da je 24. septembra u Skoplju, na Ministarskoj konferenciji Energetske zajednice, pokrenuo inicijativu da se pristupi izradi regionalne energetske strategije, koja između ostalog predviđa zajednički nastup zemalja u regionu na podizanju većih energetskih kapaciteta, uključujući i nuklearne elektrane.

Postoji mogućnost da, osim Srbije, za izgradnju nuklearne centrale u Bugarskoj budu zainteresovane i druge zemlje iz regiona i izvan njega, kao što su investitori iz Rusije, Nemačke, Kine i Italije, kazao je ministar energetike i naveo da se u svetu trenutno gradi 57 nuklearki, od čega samo u Rusiji 20.

Već sada se razmišlja o izgradnji novih kapaciteta za proizvodnju električne energije, kao što je nova termocentrala u Kostolcu, zatim Štavalj, pa hidrocentrale na Drini, a u planu je i izgradnja reverzibilne hidrocentrale "Đerdap 3" instalisane snage četiri bloka po 600 megavata (MW), naveo je Škundrić.

Pošto će magistralni gasovod "Južni tok" proći kroz Srbiju, planira se i izgradnja jedne elektrane na gas u nekom od gradova u Srbiji (Niš, Leskovac, Kragujevac...) instalisane snage od 450 MW, najavio je Škundrić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.