Situacija u Novom Pazaru se stabilizuje; Razmišlja se o izgradnji nove bolnice za sledeći udar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2020, 10:59

Situacija u Novom Pazaru se stabilizuje; Razmišlja se o izgradnji nove bolnice za sledeći udar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego juče, i da je stanje delimično stabilizovano.

"Juče je u bolnici bilo 205 osoba, danas 183. Juče je, nažalost, preminulo pet osoba, danas dve osobe", preneo je Vučić na batajničkom aerodromu.

Predsednik je rekao da se situacija u Novom Pazaru polako stabilizuje.

"Ja sam kriv što nisam ostao u zemlji posle izbora, već sam otišao u Moskvu, Brisel... Da sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostao, ranije bih i vojsku uključio i manje bi problema bilo u Novom Pazaru", konstatovao je Vučić.

On je dodao da je vojska odličan posao obavila, kao i svi lekari, koji su pokazali ogromno zalaganje.

"Razmišljamo da napravimo novu bolnicu za sledeći udar"

Predsednik je izjavio da se razgovara o izgradnji nove bolnice, privremene, koja će biti glavna za eventualni sledeći udar virusa korona.

"Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tokom leta, ko zna šta će biti na jesen. Sada razgovaramo, pregovaramo da napravimo veliku novu bolnicu, relativno privremenu, da može da traje 30 godina", rekao je Vučić novinarima u Batajnici.

Ta bolnica bila bi nalik na onu izgrađenu u VMC Karaburma, u njoj bi bilo 500 do 1.000 ležajeva, za intenzivnu i poluintenzivnu negu.

"Da priključimo respiratore i da to bude glavna bolnica za sledeći udar. Ovako ne možemo da izdržimo, sve bolnice su nam pune", rekao je Vučić.

Kako je naveo, svi samo traže, a niko ne pita da li može i imamo li novca.

"Kada se izračuna koliko košta jedan dan u bolnici, lekovi, da vidite da država sve to mora da vadi iz nekih drugih rezervi, jer nismo bas sve platili...", rekao je Vučić, ali i dodao da je Srbija jedina zemlja kojoj MMF nije smanjio projekciju rasta.

Srbija testirala više nego svi u regionu

Vučić je rekao da je Srbija sprovela više testova na korona virus nego sve zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanija zajedno, i to 428.000.

Vučić je, upitan za kritike iz Hrvatske u vezi prakse testiranja, kazao da nije zainteresovan da odgovara na hrvatsku predizbornu kampanju, pošto se sutra tamo održavaju izbori.

Ukazao je da nema odgovora na ono što je rekao pre par dana da će Srbija krajem sledeće godine preteći Hrvatsku po visini BDP-a, jer na to nema odgovora.

Što se testova tiče kaže da su samo četiri zemlje po pitanju testiranja u odnosu na broj stanovnika, ispred Srbije, a to su Nemačka, Austrija, Švajcarska i Italija.

Preneo je apsolutne brojke testiranja u regionu.

"U Crnoj Gori sprovedeno je 18.000 testova, i to sve brzi testovi, jer nemaju laboratorije za PCR testove. Severna Makedonija pošteno je testirala 64.000, BiH 97.000, Hrvatska 82.000. Srbija 428.000. Bugarska, koja iste veličine i uz to članica EU 147.000, Mađarska koja je veća 281.000“, objasnio je on.

Vučić je, na osnovu tih brojeva, upitao "na osnovu čega umiru ljudi, kada nisu testirani“.

Srbija je, ponovio je, pet puta više testirala od Hrvatske, a nije pet puta veća od te susedne zemlje.

Ukazao je da je u Hrvatskoj testiranje 215 evra, a kod nas, ako dođete na svoj zahtev, testiranje košta 50 evra, dok je besplatno ako postoje simptomi.

Testovi su koštali državu do sada 50 miliona evra, a imamo još 300.000.

Rekao je da će Srbija pokušati da prestigne po testiranju i Nemačku, Austriju, Italiju i Švajcarsku, koje su po tome ispred nas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VUČIĆ O SITUACIJI U NOVOM PAZARU: Kriv sam što posle izbora nisam ostao u Srbiji, ranije bih uključio vojsku

Izvor: Kurir, 04.Jul.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija u Novom Pazaru danas bolja nego juče, i da je stanje delimično stabilizovano

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.