Sindikati protiv novog Zakona o PIO

Izvor: B92, 01.Avg.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati protiv novog Zakona o PIO

Beograd -- Najveći sindikati za jesen najavljuju proteste ukoliko ne budu povučene izmene Zakona o penzijskom osiguranju.

Predstavnici reperezentativnih sindikata složili su se da se u skorije vreme ne mogu očekivati značajna poboljšanja položaja radnika u Srbiji.

Oni su najavili da će se na jesen zajednički boriti da se Zakon o izmenama i dopunama zakona o penzijskom osiguranju (PIO) povuče iz skupštinske procedure.

Sindikalci smatraju da je položaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnika loš, da se mnoge grane industrije i privrede nalaze u teškoj situaciji, a da će izmenama i dopunama zakona o PIO položaj sadašnjih i budućih penzionera biti dodatno pogoršan, pa zato najavljuju štrajkove i proteste na jesen.

"Vlada pokušava da donošenjem pojedinih zakona, među kojima je i ovaj o izmenama zakona o penzijsko - invalidskom osiguranju, u budućnosti smanji prava zaposlenih", rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

Sa Orbovićem su se složili i predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koji su, između ostalog, izneli zamerku i na odredbu zakona kojom se povećava starosna granica i godina radnog staža žena za odlazak u penziju, kao i to što u izradu tog akta nisu bili uključeni sindikati.

"Ukoliko se taj zakon usvoji, penzije će u narednom periodu biti dosta niže. To se neće desiti u prvih godinu do dve dana, ali od 2013. godine penzije bi mogle da padnu na ispod 50, pa čak i na ispod 40 posto prosečne plate", ocenio je Orbović.

Potpredsedik UGS "Nezavisnost" Slavko Vlaisavljević smatra da je za poboljšanje položaja radnika najznačajnije da država pojača institucije kontrole poslovanja privatizovanih preduzeća, a predsednici SSSS-a i ANSN-a ukazali su da je neophodno da se odrede prioriteti za razvoj privrede i napravi jasan plan koje grane industrije treba razvijati, u koje ulagati i u kom obimu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.