Sindikati podržavaju radnike FAP-a

Izvor: B92, 30.Okt.2013, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati podržavaju radnike FAP-a

Beograd -- Ceo Priboj zavisi od FAP-a koja hrani radnike i njihove porodice, i zato Samostalni i sindikat UGS Nezavisnost podržavaju opravdane zahteve zaposlenih.

Kada pitanje ove fabrike vlada nije rešavala na vreme, pre desetak godina, onda će izgleda morati da reši sada - na pruzi, istakli su danas lideri ta dva reprezentativna sindikata, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak na konferenciji za medije.

Lider sindikata UGS nezavisnost, Čanak, rekao je da se u FAP-u ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radi o generalnom štrajku, već o građanskom protestu, navodeći da taj sindikat podržava zahteve svih zaposlenih u fabrici.

Prema njegovim rečima, problem FAP-a je bilo moguće rešiti pre 10 godina kada su investitori dolazili.

"Ja sam u tome učestovao, ne samo u FAP-u, nego u mnogim drugim preduzećima. Nalazili smo im strateške partnere, ali niko iz vlade nije hteo da ih primi", rekao je Čanak, i dodao da se "zbog takvog stava vlade investitori pokupe i odu, jer što bi čekali da budu ponižavani a doneli pare".

On je kazao da sindikat ima preciznu dokumentaciju o tome koje fabrike su sve mogle da budu spašene, a nisu.

"O FAP-u, ali i o drugim preduzećima u restrukturiranju, Savez samostalnih sindikata Srbije tražio je razgovore sa ministrom privrede, Sašom Radulovićem, i ministrom finansija, Lazarom Krstićem", podsetio je predsednik tog sindikata Ljubisav Orbović.

"Krstić se odazvao na sastanak, a Radulović nije. Zato će sad morati da ide na prugu i da porazgovaraju sa tim ljudima", naveo je Orbović.

Prema njegovim rečima, radnicima u FAP-u plate nisu isplaćene četiri i po meseca, nemaju overene zdravstvene knjižice - ni oni, ni njihova deca.

Radnici FAP-a nastavili su danas, treći dan uzastopno, blokadu pruge Beograd-Bar i regionalnog puta ka graničnom prelazu Uvac, prema BIH, zahtevajući da im se isplati bar jedna od četiri neisplaćene zarade, overe zdravstvene legitimacije i obezbedi posao.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović najavio je hapšenja odgovornih za stanje u pribojskoj Fabrici automobila.

I ASNS podržava proteste radnika

Industrijski granski sindikat ASNS saopštio je da u potpunosti podržava proteste zaposlenih u FAP-u i Želvozu, navodeći da su opravdani i da predstavljaju normalnu i prirodnu reakciju radnika zabrinutih za svoju i egzistenciju svojih porodica.

"Višemesečne neisplaćene zarade, neoverene zdravstvene knjižice, nepovezani radni staž su njihovi problemi iz prošlosti ali i iz sadašnjosti, tako da ovim protestima žele da zaštite minimum dostojanstva rada", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Dodaje se da je neprihvatljivo da Vlada i Ministarstvo privrede ignorišu ove probleme, jer su preduzeća u restrukturiranju faktički državna preduzeća, a da je "najlakše birokratski-kabinetski precrtati na rashodnoj starni neko budžetsko davanje".

ASNS ukazuje da predstavnici tog sindikata shvataju potrebu dostavljanja "ličnih karata" preduzeća u restrukturiranju, ali da svu odgovornost za njihovo nedostavljanje moraju da snose poslodavci, odnosno država, a ne radnici.

"Neisplaćene zarade radnicima treba zakonski tretirati kao krivično delo krađe tuđeg rada, odnosno krađe novca", upozorava ASNS.

Sloga: Vučić i Dačić da izađu pred radnike

Udruženi sindikati Srbije Sloga, čiji članovi učestvuju u svim aktuelnim štrajkovima i blokadama u Srbiji, zatražili su da premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izađu pred radnike, razgovaraju sa njima i ponude konkretna rešenja.

Taj sindikat u saopštenju je zatražio i da se od radnika ne zahteva da zamrznu štrajk pre tih razgovora.

"Siti smo više svakodnevnih obećanja dok nam porodice propadaju i gladuju. Mi samo tražimo obećanu socijalnu pravdu koju sada ne vidimo, mi tražimo naše zarade, posao i hleb kako bi dostojanstveno živeli i preživeli", poruka je radnika, koju prenosi sindikat Sloga.

Sindikat naodi i da "vlast mora konačno da shvati da je srpska privreda razbijena i u kolapsu, a narod izgubio strpljenje i volju da sluša hvalospeve, parole i političku demagogiju o boljitku u godinama koje tek treba da dođu".

U svom saopštenju sindikat Sloga podseća i na štrajkove širom Srbije, navodeći da radnici kragujevačkog Autosaobraćaja blokadama puteva i pruga pokušavaju dođu do devet neisplaćenih zarada i overe zdravstvenih knjižica, radnici FAP iz Priboja blokiraju prugu Beograd-Bar zbog četiri neisplaćene zarade i overe knjižica, smederevski Želvoz zbog plata i knjižica blokira Kovinski most, a da kruševački 14. Oktobar protestuje ispred zgrade Opštine i najavljuje blokadu puteva zbog 12 neisplaćenih plata.

"Imamo i najave da će i radnici u drugim preduzećima slediti njihov primer i početi štrajkove i blokade", navode Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.