Šifra za svako zvanje, bolja povezanost sa tržištem rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2018, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šifra za svako zvanje, bolja povezanost sa tržištem rada

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija (NOKS) koji uvodi red u oblast kvalifikacija i povezuje ih sa tržištem rada, pa će tako poslodavci znati koja znanja nosi koja diploma.

Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri... Svako zvanje će dobiti svoju šifru, koja će biti usklađena sa evropskim registrom kvalifikacija. Biće formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sektorska veća. Oni će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS.

NOKS je osnova za primenu koncepta učenja tokom celog života i od uticaja je na unapređenje sistema obrazovanja Republike Srbije, kao i na razvoj pojedinca.

Zakonom o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije uspostavlja se jedinstveni i integrisani nacionalni okvir kvalifikacija koji obuhvata sve nivoe i vrste kvalifikacija, bez obzira na način sticanja i nezavisno od životnog doba u kome se kvalifikacije stiču. Savet za NOKS daje preporuke o procesu planiranja i razvoja ljudskog potencijala u skladu sa relevantnim javnim politikama u oblasti celoživotnog učenja, zapošljavanja, karijernog vođenja i savetovanja.

Agencije za kvalifikacije obavljaće poslove obezbeđivanja kvaliteta (izrade predloga standarda kvalifikacija, vođenja registra), dok će je ključna uloga sektorskih veća da kroz partnerstvom sa Agencijom utvrdi predlog standarda kvalifikacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Usvojeni zakoni o NOKS, udžbenicima i o elektronskoj upravi

Izvor: N1 televizija, 05.Apr.2018

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su nekoliko zakona - Zakon o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije, Zakon o udžbenicima, kao i Zakon o elektronskoj upravi.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.