Savić: Sporazum o DFC je u interesu Srbije, ali i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:22

Savić: Sporazum o DFC je u interesu Srbije, ali i SAD

"Srbija je prvi put posle tri decenije u odnosima sa SAD došla u poziciju dostojnog partnera i to je najjači utisak sporazuma sa Sjedinjenim Državama", izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

On je za Tanjug rekao da je otvaranje Kancelarije američke Međunarodne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu od interesa i za Srbiju i za SAD.

"Veoma je važno da u ovom trenutku imamo SAD kao partnera. To je najsnažnija poruka posle svih ovih dešavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i sastanaka poslednjih dana", kaže Savić.

Smatra da je uvek najbolje za sprovođenje nekog sporazuma kada i jedna i druga strana imaju interes, koji ne mora biti identičan.

"Naš interes je", kaže, "mnogo veći nego interes SAD, ali navodi da i SAD imaju interes, koji je na primeru jedne male zemlje čak malo neverovatan, s ozbirom da SAD počinju da se bore na svim frontovima protiv prisustva Kine u Evropi.

"To dobro dođe Srbiji. To je posledica delimično i toga da oni hoće zapravo da ostvare dominanatan uticaj na ovom prostoru", rekao je Savić.

Nema nikave sumnje, kaže, da je sporazum sa SAD jako dobar, i navodi da će planirani infrastrukturni projekti, ako se realizuju dogovorenom dinamikom, značajno dovesti do poboljšanja investicione klime u Srbiji, ukupnog poslovnog ambijenta i interesa sveta stranih investitora za Srbiju.

Ali, naglašava, ono što je još vaznije za naše građane jeste povećanje životnog standarda, odnosno povećanje zaposlenosti i BDP, što će naravno u krajnjoj liniji imati odraza i na životni standard, odnosno povećanje plata ljudi.

Napominje da treba imati u vidu da su dogovoreni projekti zapravo proces koji će trajati, jer nije, kaže, jednostavno, čak i uz asistenciju ili finansiranje najmoćnije zemlje sveta, napraviti auto-put za kratko vreme.

Dodatni problem je, smatra, i nerazumevanje dve strane, sprske i prištinske, a i ostaje pitanje šta ako Donald Tramp ne pobedi na predsedničkim izborima u SAD.

"Mi znamo za šta se zalagala ona druga strana. Od nje smo dobili bombe po glavi", kaže Savić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.