Savetnici Kalanovićevoj: Šverceri prvi na udaru

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetnici Kalanovićevoj: Šverceri prvi na udaru

Šta su prve radne nedelje tri privrednika posavetovala potpredsednicu Vlade Vericu Kalanović i koje konkretne mere su već stavili na njen radni sto

Knez Mihailova ulica u Beogradu posle podne i vikendom liči na buvljak i to je alarm za uzbunu zašto nov rekonstruisani Vladin kabinet mora da krene u beskrupuloznu borbu sa sivom ekonomijom. Ovaj stav potpredsednici Vlade Verici Kalanović već su preneli njeni savetnici – privrednici Dragoljub Vukadinović, Mirko Todorović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Nikola Pavičić.

Obračun sa sivom ekonomijom ne znači jurnjavu za prodavcima na ulici, uveren je Mirko Todorović, vlasnik konfekcije „Todor” iz Vrnjačke Banje.

– Rešenje treba tražiti na izvoru problema. To znači da ako je roba domaćeg porekla onda se kontroliše fabrika, a ako je stranog porekla onda se kontroliše carina. Jer, nije se problem prodaje deviza na ulici svojevremeno rešio jurnjavom za dilerima, već zauzdavanjem pogona u Topčideru – oštar je Todorović koji dodaje da će se, ako treba, vrlo drsko i žestoko boriti za rešavanje tog problema.

U situaciji kada, prema nekim računicama, više od trećine bruto domaćeg proizvoda „pojede” siva ekonomija onda je jasno šta država treba da uradi da bi povećala obim prihoda u državnoj kasi.

Inače, pre dva dana Todorović, Vukadinović i Pavičić bili su na sastanku i s potpredsednicom Vlade Vericom Kalanović, ali i s novim ministrom ekonomije Nebojšom Ćirićem. Prema rečima Dragoljuba Vukadinovića, predsednika „Metalca” iz Gornjeg Milanovca, sastanak je bio savetodavne prirode, a konkretan predlog mera Vladi biće upućen tek posle velikog sastanka s predstavnicima svih udruženja privrednika. Počevši od Privredne komore, preko Unije poslodavaca, Srpske asocijacije menadžera, „Privrednika”…

– Želimo da to ne budu samo predlozi nas trojice, već da se napravi neka šira baza kako bismo posle toga mogli da izađemo s predlogom konkretnih kratkoročnih i dugoročnih mera za privredu – kazao je Vukadinović.

Prema oceni Nikole Pavičića, direktora „Tarketa” iz Bačke Palanke, njihova uloga biće da zahtevi privrednika što pre dođu na sto članova Vlade. Kako kaže, insistiraće na tome da se predlozi koji se odnose na podršku izvozu i poljoprivredi, a koje je napravila Privredna komora Srbije, što pre nađu na stolu Verice Kalanović.

Kada je o sivoj ekonomiji reč, Pavičić smatra da je ključ rešenja tog problema poreski sistem. Bez obzira na to što državni zvaničnici ističu kako su porezi u Srbiji niski, Pavičić smatra da su nameti privredi vrlo visoki i da zbog toga izlaz traže u sivoj zoni. Smanjenje dažbina, smatra on, moglo bi da pomogne u rešavanju tog problema.

– Glavni problem naše države je to što troši mnogo više nego što stvara. Dokle god se to ne uskladi imaćemo neefikasnost, nelikvidnost i inflaciju kao posledicu takvog ponašanja – uveren je Pavičić.

I on i Mirko Todorović smatraju da je dobra ideja da se i privredi, baš kao i građanima, omogući reprogram dugova. Odnosno, da narednih godinu ili dve, u dogovoru s bankama, njihove obaveze miruju da bi kasnije bile ravnomerno raspoređene na ostatak duga.

– Mi smo to hteli da predložimo, ali nas je Vlada preduhitrila i dobro je da je tako – kazao je Todorović.

Predah koji bi time dobila privreda delimično bi rešio i problem nelikvidnosti, ali i država mora da pomogne i to tako što će prvo platiti svoje dugove. Jer, prema njegovoj oceni država je kolovođa u dužničkom kolu.

Nikola Pavičić ocenjuje da bi izvoz mogao da se podstakne tako što bi se smanjili porezi na izvoz robe. A kada je o razvojnoj banci reč, Pavičić smatra da prvo treba sačekati konkretan predlog iz Nemanjine ulice pa tek onda komentarisati da li je ta ideja dobra.

Načelno, smatra da je privredi takva institucija potrebna ali je pitanje izvora finansiranja i depolitizacije nešto što prethodno treba rešiti.

Anica Nikolić

objavljeno: 19.03.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Privrednici: "Udariti" na sivu zonu

Izvor: B92, 19.Mar.2011, 17:50

Beograd -- Nov rekonstruisani Vladin kabinet mora da krene u beskrupuloznu borbu sa sivom ekonomijom, smatraju Dragoljub Vukadinović, Mirko Todorović i Nikola Pavičić...Oni su svoj stav već preneli potpredsednici Vlade Verici Kalanović čiji su i savetnici, dodajući da Knez Mihailova u Beogradu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.