Srbija

Subota, 19.03.2011.

15:28

Privrednici: "Udariti" na sivu zonu

Nov rekonstruisani Vladin kabinet mora da krene u beskrupuloznu borbu sa sivom ekonomijom, smatraju Dragoljub Vukadinović, Mirko Todorović i Nikola Pavičić.

Izvor: Politika

Default images

Oni su svoj stav već preneli potpredsednici Vlade Verici Kalanović čiji su i savetnici, dodajući da Knez Mihailova u Beogradu posle podne i vikendom liči na buvljak

Obračun sa sivom ekonomijom ne znači jurnjavu za prodavcima na ulici, uveren je Mirko Todorović, vlasnik konfekcije Todor iz Vrnjačke Banje.

"Rešenje treba tražiti na izvoru problema. To znači da ako je roba domaćeg porekla onda se kontroliše fabrika, a ako je stranog porekla onda se kontroliše carina. Jer, nije se problem prodaje deviza na ulici svojevremeno rešio jurnjavom za dilerima, već zauzdavanjem pogona u Topčideru", oštar je Todorović koji dodaje da će se, ako treba, vrlo drsko i žestoko boriti za rešavanje tog problema. U situaciji kada, prema nekim računicama, više od trećine bruto domaćeg proizvoda „pojede” siva ekonomija onda je jasno šta država treba da uradi da bi povećala obim prihoda u državnoj kasi.

Todorović, Vukadinović i Pavičić kažu da će konkretan predlog mera Vladi biti upućen tek posle velikog sastanka s predstavnicima svih udruženja privrednika. Počevši od Privredne komore, preko Unije poslodavaca, Srpske asocijacije menadžera, Privrednika…

Prema oceni Nikole Pavičića, direktora Tarketa iz Bačke Palanke, njihova uloga biće da zahtevi privrednika što pre dođu na sto članova Vlade. Kako kaže, insistiraće na tome da se predlozi koji se odnose na podršku izvozu i poljoprivredi, a koje je napravila Privredna komora Srbije, što pre nađu na stolu Verice Kalanović.

Kada je o sivoj ekonomiji reč, Pavičić smatra da je ključ rešenja tog problema poreski sistem. Bez obzira na to što državni zvaničnici ističu kako su porezi u Srbiji niski, Pavičić smatra da su nameti privredi vrlo visoki i da zbog toga izlaz traže u sivoj zoni. Smanjenje dažbina, smatra on, moglo bi da pomogne u rešavanju tog problema.

"Glavni problem naše države je to što troši mnogo više nego što stvara. Dokle god se to ne uskladi imaćemo neefikasnost, nelikvidnost i inflaciju kao posledicu takvog ponašanja", uveren je Pavičić.

I on i Mirko Todorović smatraju da je dobra ideja da se i privredi, baš kao i građanima, omogući reprogram dugova. Odnosno, da narednih godinu ili dve, u dogovoru s bankama, njihove obaveze miruju da bi kasnije bile ravnomerno raspoređene na ostatak duga. "Mi smo to hteli da predložimo, ali nas je Vlada preduhitrila i dobro je da je tako", kazao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: