Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2017, 18:38 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Šargarepa iz Begeča sledi futoški kupus
Agroekološki uslovi i moderan način proizvodnje omogućili su begečkim povrtarima da njihova šargarepa ima visok kvalitet. Svojim ukusom osvojila je evropsko i svetsko tržište, pa bi uskoro, pored futoškog kupusa, i šargarepa iz Begeča mogla da bude proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.
Da li će ovogodišnja šargarepa iz Begeča ostvariti prestižnu noznaku geografskog porekla i time još jednom uzdići ovo bačko selo uspešnih povrtara videće se na jesen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Elaborat je pripremljen a procedura kojom se dokazuje određeni kvalitet, reputacija i da je proizvod sa tog lokaliteta je u toku.
"Ja sam već u razgovoru sa ministarstvom poljoprivrede", kaže Goran Zec direktor Zemljoradničke zadruge iz Begeča
Pored dobrog kvaliteta neophodno je i proizvesti dovoljne količine šargarepe kojom se može kontinuirano snabdevati tržište tokom cele godine.
Trenutno su površine zasejane šargarepom pokrivene agrotekstilom.
Agril omogućava da šargarepa stigne ranije, objašnjava Mirko Pekar povrtar iz Begeča.
Oznaka da proizvod ima geografsko poreklo na ambalaži značiće za potrošača da je šargarepa dobrog kvaliteta a sam proizvod imaće lakši pristup tržištu.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...