Saradnja se nastavlja: Potpisan sporazum o zaštiti konkurencije

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja se nastavlja: Potpisan sporazum o zaštiti konkurencije

Beograd -- U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji sa kineskom upravom za zaštitu konkurencije.

Predsednik Кomisije za zaštitu konkurencije Srbije Miloje Obradović i zamenica ministra državne uprave za tržišnu regulaciju Кine, Gan Lin, potpisali su Memorandum o razumevanju između dve institucije.

Realizacijom Memoranduma će se obezbediti okvir za unapređenje saradnje izmedju Кomisije i kineske Državne uprave za tržišnu regulaciju pri sprovođenju zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i politike zaštite konkurencije i stvaranja povoljnih uslova za razvoj bilateralnih odnosa. Kako je saopštila Komisija, "Memorandum ima za cilj implementaciju i delotvorno sprovođenje zakona o zaštiti konkurencije zbog njegove važnosti za efikasno poslovanje, dobrobit građana, kao i trgovinu Кine i Srbije".

Predviđeno je da će se saradnja Državne uprave za regulaciju tržišta Кine i Кomisije za zaštitu konkurencije Srbije odvijati kroz tehničku saradnju putem programa obuka, radionica i saradnje pri istraživanju, organizovanju sastanaka izmedju kineskih i srpskih visokih zvaničnika u oblasti zaštite konkurencije, izradu specijalizovanih analiza i razmenu iskustava u sprovodjenju zakona zaštite konkurencije. Ovo je prva poseta delegacije Državne uprave za tržišnu regulaciju Кine, posle institucionalne reforme koja je urađena u ovoj zemlji.

Predsednik Кomisije istakao je da je početak saradnje sa kineskim kolegama izuzetno važan zbog još veće pravne sigurnosti stranih investitora koji ulažu u Srbiju, a među kojima je sve više kineskih. Zamenica ministra Državne uprave za regulaciju tržišta Кine je najavila mogućnost intenziviranja saradnje, posebno u edukaciji. Sporazum sa kineskom državnom institucijom je 14. sporazum o saradnji koji Кomisija potpisuje sa drugim telima za zaštitu konkurencije iz regiona i sveta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.