Saradnja s ruskom elektroprivredom

Izvor: B92, 13.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja s ruskom elektroprivredom

Beograd -- Ruska i srpska elektrokompanija sutra potpisuju sporazum, koji predviđa gradnju novih prozvodnih kapaciteta u Srbiji. Detalji nisu poznati.

Elektroprivreda Srbije i ruska državna kompanija Inter Rao sutra će potpisati protokol o saradnji, koji predviđa gradnju novih prozvodnih kapaciteta u Srbiji. Praksa neotkrivanja detalja ugovora primenjena je i na ovom slučaju, tako da nije poznato šta će Srbija i Rusija dobiti ovim projektom.

Iz Ministarstva energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode da EPS i Inter Rao na ovaj način pokazuju spremnost da sarađuju u izgradnji novih objekata i zajedničkom nastupu u inostranstvu.

Ministar energetike Aleksandar Popović objašnjava za B92 da ovaj dokument predstavlja još jedan korak u jačanju kontakta i daljem integrisanju EPS u globalnu mreži proizvođača struje.

"Ne radi se o ni o kakvom obavezujućem dokumentu, kao ni dokumentu koji bi na bilokoji način dao prednost Inter Rao ili EPS u dobijanju budućih poslova u bilokojoj zemlji. U njemu dve kompanije izražavaju spremnost da sarađuju na izgradnji novih kapiciteta i zajedničkih nastupa u inostranstvu. Otvara se mogućnost dobijanja novih poslova dela srpske privrede povezane sa elektronskim sektorom, pre svega u Zajednici nezavisnih država, ali i za sigurnije i jeftinije snabdevanje električnom energijom srpskog tržišta u zimskim mesecima", kaže Popović.

Ministar energetike ističe da se u samom protokolu ne pominje privatizacije EPS-a i ocenjuje da ova srpska kompanija neće u dogledno vreme biti privatizovana.

Urednik sajta Energoportal Dragan Nedeljković kaže da je reč samo o potpisivanju pisma o namerama, koje ne mora ništa da znači, ali ističe da je dobro što je velika ruska energetska kompanija zainteresovana za gradnju u Srbiji.

"U Srbiji već 20 godina nije izgrađen nijedan novi proizvodni objekat, a potrošnja raste. Za Srbiju može biti dobro pogotovo što je ruska kompanija ponudila da zajedno sa EPS radi nove proizvodne objekte", smatra Nedeljković.

Mesec dana posle potpisivanja Elektroprivreda Srbije bi trebalo da dostavi ruskom partneru spisak projekata koje bi želela zajednički da realizuje.

Prema ranijih najava Rusi su prvenstveno zainteresovani za izgradnju hidroelektrana, ali se među potencijalnim projektima pominjala i dogradnja termoelektrana Kolubara B i Nikola Tesla B.

Kako saznaje B92, Elektroprivreda Srbije pregovara o potpisivanju sličnih protokola i sa energetskim kompanijama iz Norveške i Mađarske. Biz portal B92 preneo je i da je Kanadsko-američka firma Renevejbl Enerdži Venčurs zatražila dozvolu za izgradnju dve hidroelektrane u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.