Ruska firma želi da gradi elektrane

Izvor: Blic, 14.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska firma želi da gradi elektrane

Elektroprivreda Srbije i ruska državna kompanija „Inter Rao EES" potpisali su juče protokol o saradnji u cilju gradnje novih proizvodnih kapaciteta u Srbiji. Protokol su potpisali generalni direktor kompanije „Inter Rao" Jevgenij Dod i zamenik generalnog direktora EPS-a Dragan Tomić.

„Inter Rao EES", prema tvrdnji direktora Jevgenija Doda, spreman je da uloži dve milijarde evra u elektroenergetske kapacitete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji. Kako je naveo, prioritet obe strane je izgradnja termoelektrane na ugalj, ali je i dodao da je za sada razgovarano samo o saradnji u izgradnji hidroelektrana u slivu reka Lim i Drine.

Konkretni projekti, međutim, nisu precizirani protokolom. Spisak projekata koje bi želeli zajednički da realizuju trebalo bi EPS da dostavi mesec dana od potpisivanja protokola. „Inter Rao" ima dva meseca da se izjasni za koje od njih je zainteresovan.

U Ministarstvu energetike navode da protokol nije obavezujući. Ipak, otvara se pitanje zašto EPS uopšte potpisuje ugovor koji ne obavezuje nijednu stranu.

- EPS je već potpisao protokole sa norveškom kompanijom i u pregovoru je sa mađarskim MVM i, naravno, raspolaže pravom da to učini i sa drugim kompanijama. Ne znam zašto niko nije pravio problem kada je protokol potpisan sa Norvežanima - kaže Aleksandar Popović, ministar rudarstva i energetike, za „Blic", dodajući da protokol ni na šta ne obavezuje, niti ograničava, a koristi EPS-a mogu biti višestruke.

Pre svega, navodi da protokol otvara mogućnost zajedničkog poslovanja u trećim zemljama, ali i eventualno jeftinije dobijanje struje u zimskim mesecima.

- EPS ne nudi ništa za uzvrat. U protokolu nema ni reči o ruskom učešću u dogradnji termoelektrana „Kolubara B" i „Nikola Tesla B". Svi projekti koje bude imao EPS naći će se na tenderu. Ovaj protokol takođe nema nikakve veze sa privatizacijom EPS-a, koja nije planirana u dogledno vreme - izričit je Popović.

Protokol, objavljen na sajtu ministarstva, opšteg je karaktera i nema konkretnih projekata. Kao osnovni pravci saradnje navode se izgradnja novih hidro i termo kapaciteta, uključujući male hidroelektrane, razmenu informacija o aktuelnim projektima.

Monopolista u trgovini strujom

Kompanija „Inter Rao" važi za monopolistu u izvozu i uvozu električne energije u Rusiji. Ima tržišnu vrednost od preko 3,5 milijardi dolara. Poseduje 100 odsto elektromreže Jermenije i 90 odsto elektrane „Sevansko-razdanske kaskade" i ima velikog udela u elektranama i elektromrežama u Kazahstanu, Gruziji, Tadžikistanu i Moldaviji, ali poslovno nije angažovana na teritoriji EU. Učestvovala je bezuspešno na više tendera u regionu - za Termoelektranu „Varna" u Bugarskoj i termoelektranu u Makedoniji.

Značaj malih hidroelektrana

Najveće interesovanje investitora u oblasti energetike vlada za izgradnju malih hidroelektrana. Procenjuje se da u Srbiji postoji oko 900 potencijalnih lokacija za izgradnju hidroelektrana snage do 10 megavati. Za izgradnju hidroelektrana, snage iznad dva megavata ili za korišćenje postojećih akumulacija, biće neophodno izdavanje koncesija putem tendera. Procenjena dobit svih potencijalnih lokacija za izgradnju malih hidroelektrana u Srbiji iznosi oko 50 miliona evra godišnje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saradnja s ruskom elektroprivredom

Izvor: B92, 13.Apr.2008, 17:37

Beograd -- Ruska i srpska elektrokompanija sutra potpisuju sporazum, koji predviđa gradnju novih prozvodnih kapaciteta u Srbiji. Detalji nisu poznati...Elektroprivreda Srbije i ruska državna kompanija Inter Rao sutra će potpisati protokol o saradnji, koji predviđa gradnju novih prozvodnih kapaciteta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.