Saopštavaju cenu kad kupe pšenicu

Izvor: TvojPortal.com, 01.Jul.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštavaju cenu kad kupe pšenicu

Dnevnik.rs Još uvek cenu hlebnog žita ne objavljuju ni država ni agrarne kompanije, te će se, sve su prilike, tek posle žetve znati koliko će žito koštati. Za sada, reklo bi se, stvari na stoje dobro za paore jer se cenovna klackalica spušta i na 15 dinara, pa ide do 18. Jedni kažu da je u pozadini igra dva najveća igrača u našem agraru jer stvari „napolju” i nisu tako loše kakvim se nastoje prikazati; drugi misle da će se pšenica srozati i ispod toga... Elem, kako žetva odmiče, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << cena hlebnog žita je za paore sve veća nepoznanica.


– U poslednjih petnaestak dana, a naročito u ova tri, na svetskom tržištu jezivo padaju cene. Idu nadole po nekoliko evra po toni. Naši trgovci stoga ne mogu da izađu s cenom koja bi bila prihvatljiva za proizvođače – kaže za „Dnevnik” direktor „Žita Srbije” Vukosav Saković, dodajući da bi, kada je o izvozu reč, naši trgovci u ovom trenutku na Dunav mogli izaći s cenom od 15 ili 15,5 dinara. – U području CEFTA-e trgovalo bi se sa 17 dinara, ali malim količinama. A, ako bi se hlebno žito sad uvozilo, plaćali bismo ga 19 dinara. Dobro bi bilo da se cena na domaćem tržištu formira negde na sredini.
Najbolje je, ocenjuje naš sagovornik, da se završi žetva, da se pšenica smesti u silose pa da se onda formira cena. Svi silosi su otvorili vrata, roba se lageruje, pa ćemo videti šta će biti, veli on.
Saković napominje da je trenutno u Mađarskoj pšenica 18 dinara, u Francuskoj je do 20, a u Čikagu je ovih dana zabeležen značajniji pad cene, čemu je prethodio izveštaj američkog ministarstva poljoprivrede o velikim prelaznim zalihama. Direktor „Žita Srbije” veli da su sve oči uprte u državu koja bi naredne nedelje trebalo da donese odluku o otkupu pšenice za Robne rezerve. Pominju se količine od 100.000 tona i cena do 18 dinara, ali ništa još nije sigurno. Ovu informaciju u Republičkim robnim rezervama nisu nam mogli potvrditi.
Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin mišljenja je da bi država tebalo što pre da iskoristi svoje institucionalne i finansijske kapacitete i otkupom obezbedi bar minimum strateških rezervi u svojim silosima. On procenjuje da će država otkupiti veće količine nego lane, a potrebno bi, po njegovoj oceni, bilo da u skladišta, na zalihe, ode bar 200.000 tona.
Po podacima Produktne berze, cena pšenice novog roda iznosila je 17,60 dinara kilogramu, bez PDV-a, što je deset posto više od prošlog petka. Cena ovogodišnjeg hlebnog žita u žiži je interesovanja, kako učesnika na ovom tržištu, tako i tržišnih analitičara u agraru, naglašavaju u Produktnoj berzi. Loši vremenski uslovi znatno ometaju žetvu, čime se i preciznije definisanje stanja na ovom tržištu odlaže za neko vreme. Ipak, ovonedeljna cena nove pšenice koja se kretala u rasponu od 17,50 do 18 din/kg, bez PDV-a, dovoljno govori o cenovnom trendu ove kulture. Istovremeno, prošlogodišnji rod pšenice zadržao je relativno visok cenovni nivo od 24,70 dinara kilogram.
Kukuruz ponovo dominira u strukturi ukupnog prometa na Produktnoj berzi, gde je prošle nedelje istrgovano 1.350 tona. Postignuta je prosečna cena od 20,11 dinara kilogram, te je i pored pesimističkih prognoza, cena ista kao i prošle nedelje.
S. Gluščević
Gusto i u Hrvatskoj
Po pisanju zagrebačke štampe i reagovanjima zadružnih i seljačkih udruženja, u Hrvatskoj se vodi javni rat o početnoj ceni novog roda pšenice, prenosi „AgroServis”. Više udruženja objavljenu cenu otkupljivača od 18 dinara kilogram (1,30 kuna) ocenili su kao „sramotno nisku”.
Tako u udruženju „Brazda” ističu da je na sceni „taktička igra trgovaca” i da početna cena ne bi trebalo da bude manja od 1,50 kunu kilogramu (20,77 din). Dok u udruženju Nezavisnih hrvatskih seljaka kažu da ne odustaju od zahteva da kilogram u otkupu bude 2,4 kune, odnosno 33,24 din. Po informacijama koje je u Hrvatskoj prikupio „AgroServis”, na pomolu je dogovor o početnoj otkupnoj ceni ovogodišnjeg roda pšenice. Nova cena će biti 1,50 kunu kilogram (20,77 dinara) ili 1,60 kunu (22,16 dinara). Hrvatska udruženja savetuju ratarima da novi rod uskladište jer se, kako očekuju, krajem jula predviđa stabilizacija tržišta u okruženju.

poljoprivredapsenica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.