Sa Železarom oživelo i Smederevo

Izvor: RTS, 19.Sep.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Železarom oživelo i Smederevo

"Hbis" je pre nešto više od dve godine privatizovao smederevsku železaru. Kineski vlasnik podigao je proizvodnju i izvoz, a ta stabilnost poslovanja značajno oživljava i Smederevo. Novi krug obuke koji je upravo počeo proći će više od hiljadu zaposlenih.
"Hbis grupa" ima 70 kompanija u više od 30 zemalja i nivo rada mora biti kao u njihovoj centrali i čeličani u Kini, koja je jedna od najsavremenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u svetu. Za te tehnološke procese proizvodnje obučavaju se i zaposleni u smederevskoj železari. A kurseve sa "Hbisom"  organizuje kinesko Ministarstvo trgovine.

Zamenik direktora "Hbis grupe" Či Guiju navodi da je kompanija od prošle godine počela da organizuje kurseve. "Bilo ih je osam, obuku je prošlo 1.500 radnika. Ove godine će ih biti još osam, a pohađaće ih više od hiljadu polaznika", dodao je Či.
Grad očekuje i nove kineske investicije, ali najvažnije je što je "Hbis" doneo stabilnost poslovanja u Železaru, jer ona zapošljava 5.200 ljudi.
Od "Hbisa" u budžet grada godišnje se slije 500 miliona dinara. "Hbis" pomaže lokalnoj zajednici, plate su redovne pa se i u Smederevu živi i opuštenije.
Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović smatra da je vrlo važno to što rukovodstvo "Hbisa" vodi računa o radnicima – stalo im je da radnici budu zadovoljni.
"Jako smo zadovoljni saradnjom, komunikacijom. Zajedno smo organizovali 'Smederevsku jesen', zajedno rešavamo probleme", ističe Avramovićeva.
Meštani ističu da, od kada su Kinezi preuzeli upravljanje Železarom, situacija u gradu ide nabolje.
A i Kinezi koji rade u Železari zadovoljni su i Smederevom i Srbijom.
"Osetio sam prijateljstvo srpskog naroda. Ono što smo primetili, kada idemo ulicom, ljudi nam se javljaju. Kažu – dobar dan, i to je jako lepo, to nam baš prija", napominje Feng Gao, rukovodilac za istraživanje tržišta u "Hbis Srbija".
Asistent u kineskoj kompaniji Šiju Fan kaže da je prvo što je primetio čist grad, pa onda lepa priroda i srdačan narod.
"Sporazumevali smo se na srpskom i engleskom, a što se tiče razlika u poslovanju u Kini i Srbiji, njih rešavamo razgovorom", dodaje Šiju.
Predstavnici kineskog Ministarstva trgovine i "Hbisa" potvrdili su da kineskog predsednika redovno izveštavaju o rezultatima rada čeličane u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.