SVE ZAVISI OD RUSIJE Nada za svet su pregovori Erdogana i Putina, ali iz Kremlja stigao hladan tuš: Susret nije siguran

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 09:22

SVE ZAVISI OD RUSIJE Nada za svet su pregovori Erdogana i Putina, ali iz Kremlja stigao hladan tuš: Susret nije siguran

Jedino pregovori dva lidera mogu da promene situaciju.

Aktuelna situacija oko sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih luka ne uliva optimizam za njegovo produženje posle 17. jula, a sada su očekivani pregovori predsednika Turske i Rusije Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina jedina nada, rekao je izvor upoznat sa tokom pregovora za RIA Novosti.

Taj izvor je dodao da praksa pokazuje da su pregovori dva lidera mogu da promene situaciju i izrazio nadu u pozitivan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ishod.

Erdogan je ranije izjavio da računa na pregovore sa Putinom o sporazumu o žitu, i telefonom i lično, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov 8. jula rekao da susret Putina i Erdogana još nije siguran, navodi agencija.

Peskov je 5. jula rekao da će Rusija blagovremeno saopštiti svoju odluku o sporazumu o žitu i istovremeno podsetio da deo sporazuma, koji se tiče Rusije, još nije sproveden, tako da trenutno nema osnova za njegovo produženje.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i hrane, kao i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Drugi deo sporazuma koji su potpisali Rusija i UN predviđa deblokadu izvoza hrane i đubriva iz Rusije, a među glavnim tačkama bilo je ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rošelkhozbank) sa SVIFT-om, obnavljanje isporuke poljoprivredne mehanizacije i rezervnih delova.

Moskva ističe da taj deo sporazuma još nije primenjen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.