ŠTA SE DEŠAVA SA EURIBOROM? Pređena crna granica - ako imate kredit u evrima spremite se za ovaj scenario

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2023, 16:43

ŠTA SE DEŠAVA SA EURIBOROM? Pređena "crna granica" - ako imate kredit u evrima spremite se za ovaj scenario

Najpoznatiji su tromesečni, šestomesečni i dvanaestomesečni i imaju važan uticaj na rast kredita.

Prema najnovijim podacima euribor iznosi tačno 3, 009 odsto. Ovu vrednost evropska međubanarska kamatna stopa je poslednji put imala 30.12.2008. godine, a posle toga je tokom godina zabeležila razne oscilacije koje direktno utiču na korisnike kredita. Onima koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom, euribor će ove godine doneti poskupljenja rata. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Prošla 2022. je bila možda i najburnija za ovu referencu. Od tada do danas vrednost mu je porasla za malo više od 3,5 odsto, što je većini udvostručilo kamatne stope, a samim tim i ukupnu kamatu (cena kredita), koju plaćaju na kraju.

Euribor je 2000. godine imao vrednost od 3.213 odsto. Posle toga je usledio nagli skok na 5.34 procenta i onda je nekoliko godina padao. Skok se dešava 2008. godine i to na 5,48 odsto, a 30.12.2008. dostiže vrednost koja se ove godine ponovila.

Od tada do 2022. godine euribor ima negativan kontinuitet da bi 2018. imao stagnaciju na najnižoj vrednosti od – 0,189 odsto.

Prema poslednjim javnodostupnim podacima euribor za koji se i vezuju rate na evrokredite, svuda pa i u Srbiji, trenutno se kreće na sledećim nivoima:

-Euribor 1M (jednomesečni): 1,894 odsto

-Euribor 3M (tromesečni): 2,458 odsto

-Euribor 6M (šestomesečni): 2,928 odsto

-Euribor 12M (dvanaestomesečni): 3,363 odsto

Prosečna kamatna stopa po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac ili euribor (Euro Interbank Offered Rate) se objavljuje svakoga dana u 11 časova pre podne. Objavljuje ih "Thomson Reuters", a nadgleda Evropska bankarska federacija. Ima ih više, a najpoznatiji su tromesečni, šestomesečni i dvanaestomesečni.

Tako se rate na kredite sa šestomesečnim euriborom usklađuju dva puta godišnje, tj. 30. juna i 31. decembra. Tromesečni euribor se usklađuje na svaka 3 meseca, 31. marta, 30. juna, 30. septembara i 31. decembara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.