SRPSKA JABUKA OVE GODINE ZAVRŠIĆE NA EVROPSKOM TRŽIŠTU: Voćari konačno zadovoljni cenom, a potražnja nikad veća (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2020, 13:43

SRPSKA JABUKA OVE GODINE ZAVRŠIĆE NA EVROPSKOM TRŽIŠTU: Voćari konačno zadovoljni cenom, a potražnja nikad veća (FOTO)

Zbog novih tržišnih promena, aktivnije se sada traže novi kupci, pa se sve više proizvođača okreće ka Kini, a nisu isključene ni arapske zemlje.

I dok su prethodnih godina pojedini proizvođači jabuka u Zapadnoj Srbiji, ovim voćem hranili svinje ili većinu ubacivali u lampeke za rakiju, ove jeseni situacija je poprilično drugačija. Zbog ranog prolećnog mraza rod je manji, ali će to nadomestiti cena koja je od 30 do 40 odsto veća nego lane. Darko Topalović, voćar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iz sela Miokovci kod Čačka očekuje oko 150 tona robe, koju će prodati na rusko, ali i na evropskom tržištu.

-Berba jabuka je u punom jeku, cena koja je sada aktuelna kreće se oko 40 dinara, plus gajba, ali očekujem da će zlatni delišez i ajdared dostići cenu oko 60 evrocenti po kologramu. Ono što je najvažnije, jeste da jabuku ne prodajemo sad, već je skladištimo u hladnjaču i kasnije ostvarajumo tu mnogo veću cenu od ove trenutne. Potražnja je veća nego prošle godine, jer evropske zemlje nemaju jabuka, rod u Poljskoj i Italiji je dosta manji, pa će ova naša srpska dobro proći. Biće sličan scenario kao sa šljivama - izjavio je Darko.

Najtraženije sorte su ajdared, zlatni delišez i greni smit. Do ove godine za srspke voćare sigurno utočište bilo je rusko tržište, koje sada postaje sve diksutabilinije jer se kad su u pitanju jabuke sve više okreću ka Moldaviji, ali i sami zasnivaju velike plantaže.

Nakon donošenja i stupanja na snagu evropske regulative kojom se zabranjivao uvoz jabuka iz Srbije, za naše proizvođače Evropa je bila zabranjena zona. Međutim, srpska uprava za zaštitu bilja pružila je naučne garancije da Srbija ima kapacitet da umanji rizik od odrđenih štetočina na svojoj teritoriji, pa je nakon niza peripetija dozvoljen izvoz srpskih jabuka na tržište EU.

- Evropljani su se pokazali kao manje zahtevni, a dobre platiše. Ja svoju robu prodajem svakom ko hoće da plati, a ne da je dajem dzabe. Bilo je i takvih slučejava, kad smo davali voće na reč, bivali prevareni i od tad mnogo više vodimo računa. Rusko tržište je dobro, ali su mnogo zahtevniji od Evropljana, kod Rusa su mnogo strožiji kriterijumi, a ponuđena cena nije viša od one koju nude kupci iz evropskih zemalja - kaže Topalović.

Prema poslednjima statističkim podacima U Srbiji se jabuka uzgaja na 28.000 hektara, a godišnja proizvodnja zavisno od vremenskih uslova i primenjenih agrotehničkih mera, je oko 500.000 tona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.