SRBIJA DOBILA JOŠ JEDNU BRZU SAOBRAĆAJNICU! Otvoreno 12 kilometara puta od Lajkovca do Divaca (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023, 13:54

SRBIJA DOBILA JOŠ JEDNU BRZU SAOBRAĆAJNICU! Otvoreno 12 kilometara puta od Lajkovca do Divaca (FOTO/VIDEO)

Završeno je ukupno 13 kilometara brze saobraćajnice od čega se oko 12,4 km danas pušta u saobraćaj.

Deonica brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, od Lajkovca do petlje "Divci" u dužini od 12 kilometara, otvorena je danas u 12 sati za saobraćaj.

Na petlji "Lajkovac" vozila će moći da se priključe na predmetnu trasu u zoni kružne raskrsnice, a isključenje sa trase moći će da se izvrši na petlji "Divci" (državni put IIA reda broj 150, deonica: Divci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - Mionica), saopštili su JP Putevi Srbije.

U Divcima, vozila će moći da se priključe na predmetnu trasu sa državnog puta IIA reda broj 150 (deonica: Divci - Mionica) preko dva novoizgrađena priključka. Isključenje sa trase vrši se na petlji "Lajkovac" u zoni kružne raskrsnice.

Veći deo trase brze saobraćajnice nalazi se u plavnoj zoni reke Kolubare, oko 52 trase trase.

Usvojena računska brzina je 100 km na čas i izgrađeno je jedno obostrano parkiralište.

Tokom izgradnje redovno se vršila kontrola uticaja na životnu sredinu, uzorkovani su voda i tlo.

Izgradnjom državnog puta IB reda broj 27, deonica Iverak-Lajkovac, grad Valjevo će se povezati sa autoputem Beograd – Južni Jadran, i predstavljati poprečnu vezu u putnoj mreži Republike Srbije. Takođe će se povezivati delovi Republike Srpske (BIH) sa autoputem E-763 (Beograd Južni Jadran) i dalje preko koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Podsetimo, već je urađen i pušten kružni tok na samoj naplatnoj rampi Lajkovac dužine 466 metara i urađeno je posle petlje Divci prema Valjevu deo od još 600 metara brze saobraćajnice koji će tek biti pušten u saobraćaj.

To znači da je završeno ukupno 13 kilometara brze saobraćajnice od čega se oko 12,4 km danas pušta u saobraćaj. U sledećoj godini biće završeno još 5,2 km do Valjeva, kao i 2,4 km ugovorene Južne obilaznice oko Valjeva koja je veza sa industrijskom zonom.

Na brzoj saobraćajnici Iverak - Lajkovac nalazi se priključenje na Južnu obilaznicu oko Valjeva u dužini oko 2,4 km i predstavlja vezu sa industrijskom zonom u Valjevu.

Završetak radova na celoj deonici je moguć u drugoj polovini 2024. godine, što zavisi od procesa eksproprijacije zemljišta.

Na delu trase od petlje Divci do kraja trase trenutno se izvode sledeći radovi:

Na mostovima broj 1 i broj 2 se izvode završni radovi i šljunčani klinovi

Na mostu broj 3 se itzvode šipovi, naglavne grede i stubovi

Na dleu od km 00+000 do km 5+200 izvode se preostali zemljani radovi, izrada preostale kišne kanalizacije, šahtova i separatora, izrada nosećih slojeva kolovozne konstrukcije, uređenje kosina nasipa, elektro i telekomunikacionim instalacijama.

Na gradilištu je angažovano oko 150 radnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deonica brze saobraćajnice od Lajkovca do petlje Divci puštena u saobraćaj: Duga je 12 km, a evo kojom brzinom može da se vozi

Izvor: Blic, 23.Dec.2023

Deonica brze saobraćajnice Iverak - Lajkovac, od Lajkovca do petlje "Divci", u dužini od 12 kilometara, otvorena je danas u 12 časova za saobraćaj.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.