SPREMITE SE ZA GREJNU SEZONU NA VREME! - Kako izabrati pravi pelet?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2021, 09:53

SPREMITE SE ZA GREJNU SEZONU NA VREME! - Kako izabrati pravi pelet?

Ovo je Vaša prva grejna sezona da koristite pelet ili briket? Ili ste do sada imali loših iskustva i niste pronašli baš onaj koji odgovara Vašoj peći?

Želimo prvo našim kupcima da ispričamo informacije koje će biti od koristi i koje bi trebalo da znate kako ne biste bili prevareni.

Pre svega trebate znati šta je kvalitetan pelet, on se dobija po mogućnosti iz jezgra debla drveta sa što manjim udelom same kore, jer kora sadrži najviše vlage i prašine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << te ima manju kaloričnu vrednost od jezgra. Ukoliko je kalorijska vrednost peleta slabija, peć će slabije postizati zadatu temperaturu.

Kada govorimo o kori, govorimo o razlici izmedju A1 i A2 klase peleta. Ne brinite i jedna i druga klasa su kvalitetna i prihvatljive za upotrebu. A1 klasa je pelet bez kore, samim tim je i kvalitetniji, u njihovu klasu spadaju i peleti koji su mešavine,a ne samo čista bukva.

Sa druge strane A2 je sa korom, takodje pogodan za upotrebu, sa više pepela prilikom loženja (ne drastičnom razlikom), i manjom kalorijskom vrednošću. Shodno tome sami odaberite da li ćete uštedeti novac ili vreme kupovinom kvalitetnije klase peleta.

Prilikom kupovine peleta obavezno pogledajte da li ima sertifikat i deklaraciju kako biste bili sigurni da koristite pelet koji je proveren.

Iako svi govore o bukovom peletu, znajte da pelet nije najkvalitetniji ukoliko je čita bukva, idealna srazmera je 80% bukva, 20% meko drvo. Naravno sve zavisi od parametara kako je naštimovana Vaša peć, najbolje je da pitate majstora koji je montirao istu, koji pelet on preporučuje, ili pozovite majstora kako bi Vam naštimovao peć shodno peletu koji ste počeli da ložite.

Ukoliko ne znate koja je količina peleta potrebna za objekat koji grejeta, pomnožite kvadraturu objekta sa visinom istog, kako bismo dobili m3, i dobijeni broj pomnožite sa 11kg. Primer: 200m2 * 2,5m = 500m3 * 11kg = 5.500kg peleta.

Sa druge strane imamo briket koji se dobija ostacima drveta, najčešće piljevinom, koji sadrže lignin. On se prilikom obrade na 120 stepeni celzijusa topi, nakon čega se drvo presuje u želeni oblik, zatim hladi kako bi očvrsnuo i tako dobijamo briket. Briketi mogu biti od mešavine drveta, bukva, hrast i druge vrste, kao i različitih oblika, kocka, valjak, sa rupom unutra i slično.

Jedna tona briketa zamenjuje 4m drveta, praktično je pakovanje za upotrebu i skladištenje, i takodje pravi manji nered u kući.

U našoj ponudi možete naći pelet Eko Step, Numanovic, Holz Tim, Sbiom, Ekogran, Sparrow i druge, kao i briket Ekoenergy i Ruf.

Naše preduzeće Stovarište Jakovljević doo posluje uspešno više od 15 godina, nalazimo se u Zemunu na Altini, Ljiljane Krstić 15a. Prodajemo pelet i briket, kao i gradjevinski materijal sa uslugom isporuke. Na našem stovarištu možete naći prave materijale za izgradnju vašeg doma, ali i pravi ogrev sa kojim ćete Vaš dom zagrejati.

Naši zaposleni su tu za Vas kako bi Vam pružili sve potrebne informacije.

Na našem sajtu možete pogledati celu ponudu ogreva, kao i drugih materijala.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.