SPC uputila inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jan.2020, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC uputila inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

PODGORICA - Sudijama Ustavnog suda Crne Gore stigle su 17. januara dvije inicijative Srpske pravoslavne crkve za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti iako je Mitropolija crnogorsko-primorska prethodno apelovala na sve da ne preduzimaju „jednostrane aktivnosti“ već da sve predloge prvo dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori, piše podgorička „Pobjeda“.

Obje inicijative dolaze iz centrale Srpske pravoslavne crkve: podnosilac >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prve inicijative je Patrijaršija srpska – Beograd, druge Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve. Adresa obe institucije je ista – Ulica kralja Petra broj 5 u Beogradu.

Isti je i zastupnik: „njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Irinej (Gavrilović)“.

Inicijativama za pokretanjem postupka SPC zahteva da Ustavni sud Crne Gore izda privremenu naredbu za obustavu izvršenja radnji i pojedinačnih akata uz predlog za prioritetno razmatranje predmeta.

„Pobjeda“ navodi da nije imala uvid u sadržaj dvije inicijative centrale Srpske crkve, ali od više izvora iz Beograda i Podgorice saznaje da podnosilac inicijative – čiji je zastupnik srpski patrijarh Irinej – ocenjuje da je Zakon o slobodi veroispovesti u celini suprotan odredbama Ustava Crne Gore i u suprotnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pravni savjet Mitropolije crnogorsko-primorske SPC ogradio se od inicijative za ispitivanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti koju su podnijeli beogradski advokati Milenko i Momir Radić, tvrdeći da nije učinjena u dogovoru sa crkvom.

Uputili su istovremeno apel svim stručnjacima i ljudima dobre volje da sve predloge, sugestije i ideje dostave Pravnom savjetu preko Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

Dio medija spekuliše „da postoji raskol između patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija“, dok je mitropolit Amfilohije takve tvrdnje demantovao u jučerašnjem intervjuu za podgoričke „Vijesti“.

On je ipak poručio da će Vlada u Podgorici o zakonu razgovarati sa njim i Mitropolijom a ne sa SPC ili patrijarhom Irinejem.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Stigle tri inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 26.Jan.2020, 10:42

Ustavnom sudu Crne Gore do sada su podnijete tri inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, saopšteno je za RTCG u Ustavnom sudu. Osim iniciajtive koju je podnijela grupa beogradskih advokata, 17. januara stigle su i inicijative Svetog arhijerejskog sinoda SPC i Srpske patrijaršije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.