Ruski milijarder sa finskim pasošem: Udar na više banaka

Izvor: B92, 22.Okt.2018, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski milijarder sa finskim pasošem: Udar na više banaka

Helsinki/Moskva -- Ruski biznismen Boris Rotenberg podneo je tužbu protiv četiri nordijske banke optužujući ih za kršenje ugovora o pružanju usluga u Finskoj.

Rotenberg, koji je, kako navodi Rojters, pod američkim sankcijama zbog ukrajinskog konflikta jer je blizak predsedniku Vladimiru Putinu, tužio je Okružnom sudu u Helsinkiju Nordea banku, Dansku banku, Handelsbanken i OP banku.

Sud i optužene banke potvrdili su da je podneta tužba, ali su odbili bilo kakav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalji komentar. Rotenbergova portparolka je takođe odbila da da izjavu.

Braća Rotenberg, Boris i Arkadij, zajedno su na "crnoj listi" SAD, ali Boris nije pod evropskim sankcijama jer ima i finski pasoš. Evropske banke, kako dodaje Rojters, moraju da se pridržavaju sankcija SAD da bi poslovale sa američkim bankama.

"Danska banka je svesna tvrdnji gospodina Rotenberga, ali ne može da komentariše ovaj pojedinačni aktuelni slučaj zbog korporativne politike", naveo je portparol te banke u imejlu upućenom britanskoj agenciji.

On je dodao da Danska banka, koju odnedavno potresa skandal vezan za pranje novca u njenoj estonskoj filijali, "veoma ozbiljno pristupa pitanju prevencije pranja novca i sankcijama i da ulaže značajne napore kako bi obezbedila da se svi propisi poštuju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.