Ruska ekonomija se sprema za „meko sletanje“ – Ekonomist

Izvor: Vostok.rs, 12.Mar.2024, 16:39

Ruska ekonomija se sprema za „meko sletanje“ – Ekonomist

Ruska ekonomija je nastavila da prevazilazi teškoće dok je jačala, napisao je Ekonomist u nedelju.
Moskva je u više navrata „prkosila proricateljima propasti“, piše britanski nedeljnik, dodajući da se čini da se njen ekonomski učinak vraća na nivoe pre sukoba uprkos sankcijama koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog neprijateljstava između Rusije i Ukrajine.
Rusija je uspela da obuzda inflaciju, što je izazvalo zabrinutost krajem prošle godine, navodi list. „Očekuje se da će podaci koji će biti objavljeni 13. marta pokazati da su cene u februaru porasle za 0,6% na mesečnom nivou, u odnosu na 1,1% na kraju prošle godine. Na međugodišnjoj osnovi inflacija verovatno više ne raste, jer je u novembru dostigla 7,5 odsto“, navodi se u izveštaju.
Izdanje je za uspeh pripisalo blagovremene akcije Ministarstva finansija i centralne banke. Kontrola kursa Ministarstva podržala je rublju i smanjila cenu uvoza, dok je odluka banke da udvostruči kamatne stope dovela do usporavanja inflacije.
Čini se da Rusija sada ide ka „mekom sletanju“, navodi nedeljnik, uz ublažavanje inflacije bez nanošenja ozbiljne štete ekonomiji. BDP je prošle godine porastao za više od 3 odsto, dok je stopa nezaposlenosti ostala na rekordno niskom nivou. Zatvaranje preduzeća takođe je bilo najniže u poslednjih osam godina, navodi se u izveštaju.
Ekonomski učinak Rusije vratio ju je na njen put ekonomskog razvoja pre sukoba, izvestio je britanski nedeljnik, ističući „otpornost nacije“. Ruska preduzeća su takođe pronašla efikasne načine da prevaziđu ograničenja koja je nametnuo Zapad uspostavljanjem „trajnih lanaca snabdevanja sa „prijateljskim“ zemljama“, do tačke u kojoj Rusija sada dobija više od polovine svog uvoza iz Kine.
Pošto su trgovinski odnosi obezbeđeni, ruski izvoznici odbacuju popuste na svoju robu koji su prvobitno uvedeni nakon pritiska zapadnih sankcija. „Popust na naftu koju Rusija nudi kineskim kupcima, na primer, pao je sa više od 10% početkom 2022. na oko 5% danas“, piše Ekonomist, dodajući da nove politike donose više prihoda i profita ruskim kompanijama. .
„Čini se da ruska ekonomija dokazuje da pesimisti greše“, navodi nedeljnik, dodajući da se „još jednom vraća na pravi put“.
Ekonomije SAD i EU su „na dnu, dok se mi dižemo“, izjavio je prošlog meseca ruski predsednik Vladimir Putin.
Međunarodni monetarni fond je takođe izrazio iznenađenje što ruska ekonomija raste brže nego što su mnogi stručnjaci predviđali, i revidirao je svoje prognoze rasta za 2024. na 2,6%, što je više u odnosu na ranija očekivanja od samo 1,1%. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.