Rusija napravila svoju bonitetsku agenciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija napravila svoju bonitetsku agenciju

Rusija je pokrenula bonitetsku agenciju pošto su velike inostrane kreditne agencije počele da se povlače iz te zemlje, preneo je Blumberg.

U prethodne tri nedelje, Mudi (Moody's Investors Service Inc) i Fič (Fitch Ratings Ltd) su saopštili da će pre prestati da izdaju rejtinge u Rusiji nego da njihove ogranke u Moskvi reguliše ruska vlada, kao i zbog kršenja međunarodnih sankcija.

Standard end Pur je saopštio da je u razgovorima s ruskom centralnom bankom kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nastavi da radi pod novim pravilima.

Strane kreditne agencije su pod pritiskom u Rusiji pošto je smanjenje rejtinga ruskog duga ispod nivoa koji nije rizičan, prošle godine osuđeno kao politički motivisano, navodi Blumberg.

Rusko ministarstvo finansija i centralna banka planiraju da ACRA (Analytical Credit Rating Agency) zameni tri velike agencije sa sedištem u Njujorku.

Ruska centralna banka u julu je najavila planove za pokretanje kompanije imune na "geopolitičke rizike" pošto je rejting ruskog duga smanjen na nivo bezvrednog s padom cena nafte i sankcijama zbog Ukrajine.

Zvaničnici ruske centralne banke kažu da će prestati da koriste velike tri agencije, pošto je ACRA jedina tražila akreditaciju po novim pravilima.

Par nedelja posle aneksije Krima pre dve godine, ruski oligarsi povezani s Vladimirom Putinom našli su se pod američkim sankcijama, zbog čega su strane kreditne agencije prestale da pokrivaju banke koje ti biznismeni kontrolišu.

Rusko ministarstvo finansija time je ostalo bez načina da procenio koliko su bezbedni depoziti u bankama.

Na čelu upravnog odbora ACRA nalazi se Amerikanac Karl Johanson koji je savetovao rusku vladu, a poslovanje te kompanije vodiće Ekaterina Trofimova koja je bila bankarska analitičarka za Rusiju i bivše sovjetske države u Standard end Puru.

ACRA će imati 27 deoničara, među kojima su Sberbanka, Rajfajzenbanka i Severstal, i svaki e mati 3,7 odsto udela u tri milijarde rublji (44 miliona dolara) kapitala.

ACRA neće imati politički motivisan program i njenih 23 analitičara imaju "veoma duboko poznavanje ruske industrije", rekao je Johanson.

Investitori izvan Moskve, međutim, verovatno će novu kompaniju videti kao pokušaj Rusije da odgovori neprijateljima na Zapadu, rekao je menadžer u London Pol Meknamara koji nadzire sredstva od 4,5 milijarde dolara u kompaniji GAM UK.

Meknamara kaže da neće uzimati u obzir nalaze ACRA.

"Svaka ruska agencije će bez sumnje biti viđena kao džep Kremlja", ocenio je on, dodajući da je potez ruskih vlasti reakcija na smanjenje rejtinga i da nikoga na tržištima nije briga za rusku kreditnu agenciju.

143

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.