Rusija konačno isplatila čitav dug zemljama bivše SFRJ: Samo Bosna dobila keš

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2017, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija konačno isplatila čitav dug zemljama bivše SFRJ: Samo Bosna dobila keš

Ruska Federacija isplatila je BiH 125,1 milion dolara na osnovu klirinškog duga.

Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije, rekao je za "Nezavisne novine" da je ovim činom konačno stavljena tačka na dugovanje bivšeg Sovjetskog Saveza prema Jugoslaviji, za koje je rekao da dugi niz godina nije bilo rešeno.

Od ukupne sume FBiH pripada 72,5 miliona dolara, RS 36 miliona dolara, institucijama BiH 12,5 miliona dolara, te Brčko distriktu 3,7 miliona dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Institucije BiH sredstva od klirinškog duga utrošiće u kupovinu ili izgradnju objekata za smeštaj institucija BiH. Prema budžetu za narednu godinu, objekte će kupovati ili graditi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a u skladu s odlukama o višegodišnjim kapitalnim projektima koje odobri Savet ministara BiH.

U Brčko distriktu i Vladi FBiH sredstva iz klirinškog duga će ukalkulisati u budžet, a premijerka Željka Cvijanovićeva je juče nakon sednice Vlade RS potvrdila da će poljoprivrednici dobiti pet miliona maraka iz sredstava od klirinškog duga za kapitalna ulaganja, pre svega za sisteme za navodnjavanje.

Osim poljoprivrednika, za klirinški dug bi se mogli pitati i penzioneri u RS.

BiH je bila poslednja zemlja iz bivše SFRJ kojoj nije bio isplaćen takozvani klirinški dug, ali i jedina zemlja kojoj je taj dug isplaćen u gotovini.

Obaveze prema ostalim zemljama bivše Jugoslavije izmirene su od 2011. do 2016. godine i dug je isključivo vraćen u robi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.