Rusija i OPEK danas odlučuju o sudbini cena nafte

Izvor: B92, 09.Apr.2020, 13:23

Rusija i OPEK danas odlučuju o sudbini cena nafte

Vašington -- Članice OPEK-a i Rusija okupiće se danas putem videokonferencije na hitnom sastanku na kojem će glavna tema biti dalje smanjenje proizvodnje nafte.

Cene ovog energenta padaju od marta ove godine.

Uoči sastanka, alžirski ministar energetike Mohamed Arkab izjavio je da očekuje da razgovori budu plodni, što je podstaklo rast cena cnog zlata pre zvaničnog zatvaranja američke i azijskih berzi, izveštava Forin Polisi (FP).

To je prvi od dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanka koje organizuje Saudijska Arabija, pri čemu je prvi bio ranije prekinut zbog, kako je rečeno, zaraženosti članova kraljevske porodice koronavirusom, dodaje FP.

Rijad je najavio za sutra održavanje drugog sastanka, na koji je pozvao ministre energetike zemalja G20 radi dodatnih razgovora o smanjenju proizvodnje nafte, nakon dramatičnog pada tražnje usled uvođenja vanrednog stanja širom zemalja sveta kakao bi se suzbilo širenje virusa.

Na pitanje da li bi američko smanjenje proizvodnje nafte iz škriljaca zbog visokih troškova proizvodnje moglo da se uračuna u predloženo rezanje pumpanja za SAD, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio: "To su potpuno različita smanjenja... To je kao da upoređujete dužinu i širinu", prenosi FP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.