Rusija će u koordinaciji sa zemljama OPEK+ smanjiti proizvodnju nafte

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2023, 18:24

Rusija će u koordinaciji sa zemljama OPEK+ smanjiti proizvodnju nafte

  Zemlje OPEK+, uključujući Rusiju, dobrovoljno će smanjiti proizvodnju nafte do kraja godine.
"Kao odgovornu i preventivnu akciju, Rusija sprovodi dobrovoljno smanjenje od 500.000 barela dnevno do kraja 2023. sa prosečnog februarskog nivoa proizvodnje, utvrđenog u skladu sa nezavisnim izvorima", rekao je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak. Za isti obim smanjiće proizvodnju i Saudijska Arabija. „Glasnogovornik Ministarstva energetike je rekao da će Kraljevina Saudijska Arabija sprovesti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno od maja do kraja 2023. godine u koordinaciji sa određenim drugim zemljama OPEK-a i zemalja koje nisu članice OPEK-a koje učestvuju u deklaraciji o saradnji (OPEK + dogovor . - Pribl. ur.), "- saopštila je zvanična državna agencija Kraljevine SA. Ministarstvo energetike Saudijske Arabije je istaklo da je ovo mera predostrožnosti koja ima za cilj održavanje stabilnosti tržišta nafte, a smanjenje koje je preduzela kraljevina je dobrovoljno i dodatno uz one kvote koje je alijansa odobrila u oktobru 2022. godine. „Kazahstan će sprovesti dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 78.000 barela dnevno od maja do kraja 2023. godine, zajedno sa drugim zemljama članicama OPEK+“, saopštila je pres-služba republičkog Ministarstva energetike. Agencija je smanjenje nazvala merom predostrožnosti koja dopunjuje smanjenje proizvodnje usvojeno na 33. ministarskom sastanku OPEK+ 5. oktobra 2022. godine. Pored toga, Ujedinjeni Arapski Emirati (na 144 hiljade barela dnevno), Oman (na 40 hiljada barela), Kuvajt (na 128 hiljada barela), Irak (na 211 hiljada barela) i Alžir (na 48 hiljada barela) takođe su pristali da smanjiti proizvodnju nafte. Ranije je Rusija najavila dobrovoljno smanjenje proizvodnje samo za mart, ali je potom produžila do kraja juna. Zemlje OPEK+ su u maju 2020. smanjile proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno zbog pada potražnje za crnim zlatom izazvanog pandemijom koronavirusa. Alijansa je od avgusta 2022. prešla u završnu fazu izlaska iz ovih rezova, ali je od novembra ponovo smanjila proizvodnju za dva miliona barela dnevno od maksimuma mogućeg za avgust. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"PREVENTIVNA MERA" Saudijska Arabija smanjuje proizvodnju nafte zbog stabilizacije tržišta

Izvor: Blic, 02.Apr.2023

Saudijska Arabija će počev od maja do kraja 2023. godine smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, što će verovatno povećati cene ovog energenta na svetskom tržištu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.