Rusija zavrće slavinu: Evropa će ostati bez ruskog gasa?

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 08:46

Rusija zavrće slavinu: Evropa će ostati bez ruskog gasa?

Rusija bi mogla da zatvori jednu od poslednjih arterija za transport ruskog gasa u Evropu.

To bi moglo da se desi do kraja sledeće godine kada ističe ugovor o snabdevanju Ukrajine sa Gaspromom, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj Fajnenšel tajmsa.

Šanse da Kijev i Moskva pristanu na obnovu petogodišnjeg ugovora o tranzitu koji je prvi put potpisan 2019. su male, iako ruta kroz Ukrajinu čini skoro 5 odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, objavio je danas Fajnenšel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tajms.

Ukrajinski ministar energetike Germano Galuščenko rekao je za Fajnenšel tajms da ne vidi mogućnost da Kijev ponovo pregovara o sporazumu sa Moskvom nakon prošlogodišnje invazije.

"Zaista ne mogu da zamislim kako bi to moglo biti bilateralno", naveo je Galuščenko dodajući da se Ukrajina sprema za smanjenje snabdevanja.

Cene gasa u Evropi porasle su prošle godine zbog Gaspromove pretnje da će prekinuti dotok u Moldaviju, pošto je ruta snabdevanja, koja ide preko Ukrajine, poslednji funkcionalni ruski gasni koridor ka Evropi.

Evropska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz LNG-a i usvojila regulativu za povećanje skladištenja kako bi se otklonila nestašica nakon što su se isporuke ruskog gasa Evropi smanjile nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neće biti ruskog gasa za Evropu: Gasprom prekida tok preko Ukrajine?

Izvor: 24sedam.rs, 22.Jun.2023

Rusija bi mogla da zatvori jednu od poslednjih arterija za transport ruskog gasa u Evropu do kraja sledeće godine

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.