Rupel: Sloveniji treba zaokret u politici prema Hrvatskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Avg.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: Sloveniji treba zaokret u politici prema Hrvatskoj

LJUBLJANA - Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel prema izboru Ronnyja Abrahama bio je dosta skeptičan, jer je smatrao kako u Sloveniji ima dovoljno stručnjaka za pomorska i pravna pitanja, koju su tada mogli zamijeniti Sekoleca. Vjeruje da su sada Hrvati Sloveniju uspjeli razoružati.

"Hrvati već dugo igraju protiv Slovenije. Važno je shvatiti da je ozbiljna igra u pitanju. Ne poštuju sporazum koji su s nama potpisali i očito im nije do toga da se regulira >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pitanje državne granice Slovenije i Hrvatske, no žele nastaviti raditi incidente i na neki način zastrašivati Sloveniju. Sada im, uz našu pomoć u postizanju ciljeva, oni više nisu potrebni", objasnio je Rupel.

Smatra kako u slovenskoj politici mora doći do promjena, snažnijeg zaokreta u rješavanju graničnog spora s Hrvatskom.

"Slovenija mora sastaviti ljude koji su upoznati s diplomacijom i politikom, treba sjesti i napraviti strategiju za buduće odnose Slovenije i Hrvatske. Strategiju, koja će biti malo oštrija, hrabrija, sveobuhvatnija i u kojoj bi se slovenski nacionalni interesi uzimali u obzir puno više nego prije. Dosad smo bili vrlo uljudni i korektni i mislim da je nedostajalo kritike na račun prisluškivanja naših diplomata, a čini mi se da je gotovo evidentno da Hrvatska radi politički pritisak na sud", kazao je i slovenske političare optužio da su pomalo nemarni.

"Hrvati su uskoro nakon skandala poslali svoje veleposlanike po svijetu. Mi smo trebali napraviti isto i pitam se imamo li dovoljno kvalificiranih i hrabrih ljudi za obranu slovenske nacionalne pozicije. Treba se ponovno odlučiti hoće li slovenska diplomacija zastupati nacionalne pozicije ili neke apstraktne vrijednosti ili politike, koje su izvan NATO saveza i EU, kao što je tješnja suradnja s Rusijom", zaključio je Rupel.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.