Izvor: Blic, 07.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizični krediti vezani za švajcarski franak

Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je danas građane, koji se odlučuju za stambene kredite vezane za švajcarski franak, da nagla apresijacija ove valute može delovati štetno na ekonomije koje se u velikoj meri zadužuju u francima.

Međunarodni monetarni fond objavio je izveštaj u kojem je naveo da bi trebalo dobro paziti na "carry trade", jer ovakva vrsta trgovanja, koje podrazumeva zaduživanje u valutama sa niskim kamatama, kao što je švajcarski franak, a u cilju prikupljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredstava za investiranje u valute sa visokim kamatama, moglo privremeno da oslabi franak i dovede do toga da on padne ispod ravnotežnog nivoa.

Ovakav razvoj događaja može dovesti do prelivanja rizika na druge zemlje, a naročito zemlje Istočne Evrope, u kojima je švajcarski franak, zahvaljujući malim promenama kursa i niskim kamatnim stopama u Švajcarskoj, postao glavna valuta za kredite koji su uveliko doprineli brzoj kreditnoj ekspanziji.

Na te rizike NBS je više puta upozoravala građane koji se odlučuju za stambene kredite vezane za švajcarski franak, upravo zato jer su trenutno kamatne stope niže, bez obzira na to što neizvesnost u pogledu prave cene ovih kredita obuhvata otplatni period od 20 i više godina.

I sama švajcarska centralna banka više puta je upozorila na rizike "carry" trgovanja, ističući da iznenadna apresijacija može doneti veliku štetu investitorima koji igraju na kartu nastavka slabljenja franka, ističe se u saopštenju NBS-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.