Reportaža ili sabotaža? Rosneft zapretio Rojtersu: Zabranićemo vas u Rusiji

Izvor: B92, 20.Apr.2019, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reportaža ili sabotaža? Rosneft zapretio Rojtersu: Zabranićemo vas u Rusiji

Ruski naftni gigant Rosneft napao je Rojters, nazvavši tvrdnje agencije da je kompanija pomogla Venecueli da izbegne sankcije SAD "informativnim sabotažama".

Kompanija je obećala i da će raditi na zabrani Rojtersa u svojoj zemlji.

U ekskluzivnom tekstu objavljenom u četvrtak, koji je isključivo zasnovan na neobjavljenim "dokumentima i izvorima", Rojters je optužio Rosneft za unovčavanje čekova za državnu naftnu kompaniju Venecuele, koja je pod američkim sankcijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << PDVSA.

U tekstu se navodi i da je ruska kompanija navodno dobijala venecuelansku naftu sa popustom, odmah je plaćala zaobilaznim putem izbegavajući tako uobičajen vremenski rok od 30 dana do 90 dana, a zatim je dobila pun iznos od krajnjih kupaca.

"Rosneft" je u petak odbacio izveštaj kao "očiglednu laž" i "provokaciju" protiv kompanije.

"Reuters je prestao sa radom kao novinska agencija i medijska kuća. Ovo preduzeće se sistematično bavi falsifikovanjem i širenjem namernih dezinformacija, legalizacijom glasina u interesu svojih sponzora, izmišlja novinske prilike s ciljem da ošteti rusku ekonomiju, ruske kompanije i rusku državu", navodi se u saopštenju kompanije.

Te akcije međunarodne novinske organizacije predstavljaju "informativnu sabotažu", dodaje se u saopštenju.

Rosneft je insistirao da nema drugog izbora osim da se "obrati pravnim agencijama kako bi se ograničio rad ove lažne agencije na teritoriji Rusije".

SAD su stavile Venecuelu pod oštre sankcije koje ciljaju na njen glavni izvor prihoda, izvoz nafte, i druge oblasti njene ekonomije.

Vašington je takođe naredio stranim kompanijama da ne sarađuju sa PDVSA-om ili da se sami suoče sa kaznom.

Američka ograničenja predstavljaju težak teret za Venecuelu, koja pati od hiperinflacije i nije u stanju da uvozi ni najosnovniju hranu i medicinska sredstva. Međutim, pritisak i dalje nije dovoljan da ispuni cilj Trampove administracije da zameni predsednika Nikolasa Madura američkim opozicionim liderom Huanom Gvaidom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.