Rekordan rast plata u Sloveniji

Izvor: Capital.ba, 01.Jul.2023, 08:03

Rekordan rast plata u Sloveniji

LJUBLJANA – Banka Slovenije predviđa da će nominalne plate do kraja godine porasti za gotovo 10 posto, što je najviše u posljednjih 20 godina. Glavni razlozi tome su ravnomjeran rast plata u javnom sektoru i hronični nedostatak radne snage. FOTO: Agencije Visoka inflacija, koja i dalje iznosi više od osam posto na godišnjem nivou, i nedostatak radne snage podstakli su rekordan rast plata u Sloveniji, smatra Arjana Brezigar Masten, direktorica analitičko-istraživačkog centra Banke Slovenije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << “Rast nominalnih plata ove će se godine približiti 10 posto i, uz usklađivanje minimalne plate s prošlogodišnjom inflacijom, biće široko zasnovan. To potvrđuje i rast sklopljenih kolektivnih ugovora”, pojasnila je. Vladina je odluka da se plate u javnom sektoru povećavaju linearno. “Vlada je izbjegla sukob tako što je krenula na opšte povećanje, uključujući i za sve ostale grupe. To je izazvalo efekt stampeda i naša temeljna inflacija je porasla”, rekao je Rok Spruk sa ljubljanskog Ekonomskog fakulteta. Zbog toga će se, prema njegovim riječima, inflacija usporavati nešto sporije nego u ostalim evropskim zemljama. Ipak, činjenica je da se dio povećanja plata može pripisati i kroničnom nedostatku rasdnika. A to se moglo riješiti samo na jedan način, kaže Spruk. Koji? Prema Spruku, mora se liberalizovati tržište rada, brzo, odmah, rigorozno liberalizovati zapošljavanje stranaca, migranata… (Seebiz) Чланак Rekordan rast plata u Sloveniji се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Rekordan rast plata u Sloveniji, najviši u poslednjih 20 godina

Izvor: B92, 01.Jul.2023

Banka Slovenije predviđa da će nominalne plate do kraja godine porasti za gotovo 10 posto, što je najviše u poslednjih 20 godina...Glavni razlozi tome su ravnomeran rast plata u javnom sektoru i hronični nedostatak radne snage, prenosi Capital...Visoka inflacija, koja i dalje iznosi više od osam...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.