Rekordan rast plata u Sloveniji, najviši u poslednjih 20 godina

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 11:44

Rekordan rast plata u Sloveniji, najviši u poslednjih 20 godina

Banka Slovenije predviđa da će nominalne plate do kraja godine porasti za gotovo 10 posto, što je najviše u poslednjih 20 godina.

Glavni razlozi tome su ravnomeran rast plata u javnom sektoru i hronični nedostatak radne snage, prenosi Capital.

Visoka inflacija, koja i dalje iznosi više od osam posto na godišnjem nivou, i nedostatak radne snage podstakli su rekordan rast plata u Sloveniji, smatra Arjana Brezigar Masten, direktorka analitičko-istraživačkog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Banke Slovenije.

"Rast nominalnih plata će se ove godine približiti 10 posto i, uz usklađivanje minimalne plate s prošlogodišnjom inflacijom, biće široko zasnovan. To potvrđuje i rast sklopljenih kolektivnih ugovora", pojasnila je.

Vladina odluka je da se plate u javnom sektoru povećavaju linearno.

"Vlada je izbegla sukob tako što je krenula na opšte povećanje, uključujući i za sve ostale grupe. To je izazvalo efekt stampeda i naša temeljna inflacija je porasla", rekao je Rok Spruk sa ljubljanskog Ekonomskog fakulteta.

Zbog toga će, prema njegovim rečima, inflacija usporavati nešto sporije nego u ostalim evropskim zemljama.

Ipak, činjenica je da se deo povećanja plata može pripisati i hroničnom nedostatku radnika. A to se moglo rešiti samo na jedan način, kaže Spruk. Prema njemu, mora se liberalizovati tržište rada, "brzo, odmah, rigorozno liberalizovati zapošljavanje stranaca, migranata…"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.