Rekord na njujorškoj berzi - Dau Džons prvi put dostigao 30.000

Izvor: VOA, 25.Nov.2020, 00:35

Rekord na njujorškoj berzi - Dau Džons prvi put dostigao 30.000

Industrijski prosek Dau Džons u utorak je prvi put do sada je dostigao 30.000 poena, zahvaljujući pozitivnom raspoloženju investitora u pogledu razvoja vakcine i vesti da je počeo proces prenosa vlasti na novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.  Dau je sredinom dana porastao za 1,4 odsto dok je indeks S&P 500, koji ima daleko veći uticaj na penzione račune od Daua, porastao za 1,3%.  Nasdak, koga čine deonice tehnoloških kompanija, skočio je za 1 odsto. Predsednik Donald Tramp na Tviteru je čestitao "svima" na tom rekordu, iako analitičari rast berze delimimčno pripisuju vesti da je njegov naslednik Bajden izabrao Dženet Jelen, uglednu bivšu predsednicu Federalnih rezervi, za svoju sekretarku za finansije.  Govoreći u Beloj kući Tramp je rekao: "Želim da svima čestitam. Industrijski prosek Dau Džons je upravo dostigao 30.000, što je najviše u istoriji. To je sveta brojka - 30.000. Niko nije mislio da će to ikada doživeti." Dau je dostigao vrednost veću od 30.000 poena u trenutku sve jačeg optimizma da će razvoj vakcina za koronavirus omougućiti vladama da popuste restrikcije koje su oslabile američku i druge ekonomije. Farmaceutske kompanije Astra Zeneka, Fajzer i Moderna su nedavno objavile dobre rezultate svojih testiranja svojih vakcina.  Pored toga, američka Uprava za opšte usluge u ponedeljak je konstatovala da je Bajden po svemu sudeći pobednik predsedničkih izbora 3. novembra. Time se Bajdenu omogućava da koordiniše sa federalnim agencijama svoje planove da preuzme kontrolu nad Belom kućom 20. januara, uprkos pokušajima predsednika Donalda Trampa da poništi izborni rezultat. 
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

TRANZICIJA VLASTI U SAD POGURALA INDEKSE Dau Džons prvi put probio granicu od 30.000 poena

Izvor: Blic, 25.Nov.2020

Industrijski indeks Njujorške berze Dau Džons skočio je juče za više od 500 poena, premašivši prvi put granicu od 30.000 bodova, pošto se ovomesečni rast ranije posrnulih akcija zahuktao na vesti o vakcinama i nadama investitora u snažan ekonomski oporavak.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.