Reklamiraš karticu, platiš još i naknadu

Izvor: Blic, 29.Jun.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reklamiraš karticu, platiš još i naknadu

I korišćenje kartica, kao i tekućeg računa košta. Iako banke tzv. plastični novac rado nude, i to kroz pakete za tekući, pri tom ne naplaćujući njihovo odobravanje, često klijent, ako ne pita, biva uskraćen za informaciju koliko košta mesečno održavanje kartice, kolika je kamatna stopa, naknada za podizanje novca na bankomatu" A to su sve troškovi koji nisu nimalo mali.



Ne postoji jedinstveni troškovnik za kartice, ali je spisak naknada dug. Ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se, na primer, naplaćuje u jednoj banci, ne mora da znači da će i u drugoj. Zato je savet dobro se raspitati o svim troškovima pre podnošenja zahteva za dobijanje kreditne kartice.

Za razliku od debitnih kartica, gde trošiš koliko imaš na računu, kreditne kartice su po pravilu skuplje. Godišnje se efektivna kamatna stopa kreće od 22 do 32 odsto.

Osim kamate, međutim, građani moraju da budu informisani i o drugim mogućim troškovima. Banka naplaćuje naknadu za korišćenje kreditne kartice. Negde se ona obračunava mesečno, a nije retko i godišnje kao članarina, koja iznosi i do 3.000 dinara, pa i 5.000 dinara, u zavisnosti od vrste kartice. Ovaj trošak klijent plaća nezavisno od kamatne stope koja se zaračunava tokom meseca.

Vlasnici kartice mogu da ovlaste nekog svog bližnjeg za korišćenje istog računa, a banke naplaćuju i izradu dodatne kartice (oko 500 dinara). Za podizanje novca na bankomatima kreditnim karticama građani treba da računaju na proviziju banke. Ona se najčešće obračunava i u slučaju da se novac podiže s bankomata nematične i matične banke i iznosi i do tri odsto od podignute sume. Naplaćuje se i provera stanja na bankomatima drugih banaka (oko trideset dinara).

Novac se ne može podići sa bankomata, niti se može plaćati karticom ukoliko se ne ukuca PIN. Ukoliko građanin izgubi ili zaboravi PIN, izdavanje novog će ga koštati oko 600 dinara. Naplaćuje se i izrada nove plastike ako su troškovi reklamacije neopravdani, a biće naplaćena i naknada i za izgubljenu ili ukradenu karticu, i to i do 2.500 dinara. I promena limita ima svoju cenu, kao i procenta otplate.

Ukoliko građanin zaboravi da plati dospelu ratu, i dobijena opomena će ga koštati. Tako se slanje prve naplaćuje nekoliko stotina dinara, druge i treće duplo više od toga. Naknada postoji i za hitnu izradu kartice, ali i za blokadu.

Kod odobravanja kreditnih kartica procedura zahteva i otvaranje posebnog kreditnog računa. Pojedine banke naplaćuju održavanje ovog računa tokom perioda otplate pozajmice.

Usluga gašenja kreditne kartice takođe košta. Neke banke naplaćuju otkazivanje kartice nakon šest meseci, i to za naknadu od nekoliko stotina dinara.

Inače, znatno niži troškovi, a za pojedine stavke se i ne naplaćuju naknada, jesu za korišćenje domaće "dina kartice".

Savet

Prilikom podnošenja zahteva za korišćenje kartice u banci se detaljno raspitajte:

- o svim provizijama i naknadama za izdavanje i korišćenje platnih kartica

- o kamatnoj stopi

- godišnjoj članarini

- visini naknade u slučaju gubitka kartice i izradi nove

- naknadi u slučaju gubitka PIN-a

- o troškovima izdavanja dodatne kartice

- o trošku zadržavanja kartice u bankomatu

Usluga

Hitno izdavanje kartice 1.000-1.200 dinara

Izrada dopunske kartice od 500 dinara

Izvod sa bankomata od 15 do 35 dinara

Ponovljeno štampanje izvoda 50 dinara

Zamena plastike 300 dinara

Blokiranje kartice 500-1.000 dinara

Neosnovana reklamacija 1.000-2.000 dinara

Gašenje računa 500-1.000 dinara

Naknada za korišćenje 500-1.000 dinara

novca preko limita

Opomena 100-400 dinara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.