Registrovati što veći broj kompanija u zemlji

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registrovati što veći broj kompanija u zemlji

Srbija će, sudeći prema najavi iz kabineta premijera Mirka Cvetkovića, preduzeti sve neophodne mere da se što veći broj naših kompanija registruje u našoj zemlji umesto u inostranstvu.

Stručnjaci upozoravaju da isti problem muči i najrazvijenije države koje pokušavaju na razne načine da spreče odlazak svojih kompanija u razne svetske "poreske rajeve" i takozvane of - šor zone.

Već decenijama u svetu postoje mnogi "poreski rajevi" u kojima se posluje, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kad je reč o stranim kompanijama, po "posebnim pravilima" i sa čitavom lepezom poreskih i drugih olakšica.

Samo na Kipru je, neposredno pre ulaska ove ostrvske zemlje u sastav Evropske unije (EU), 1. maja 2004. godine, bilo više od 61.000 of-šor kompanija, a medju njima dosta i onih čiji su stvarni vlasnici bili poreklom iz Srbije.

Nakon ulaska u sastav EU broj of - šor firmi na Kipru je naglo smanjen, jer su neke ranije beneficije za vlasnike takvih kompanija ukinute zbog harmonizacije sa propisima Unije.

Kipar je, medjutim, ostao i dalje, uz mnoge druge slične poreske oaze, "poželjno odredište" za mnoge inostrane biznismene, koji su koristeći razne pogodnosti, izbegavali plaćanje poreza u svojim zemljama i ostvarivali ekstra - zaradu.

Podaci medjunarodnih finansijskih institucija pokazuju da sada u svetu postoji na desetine of - šor zona, a najpoznatije deluju u minijaturnim državicama poput Lihtenštajna, Monaka, ali i tako jakih evropskih ekonomija kao što su Belgija, Švajcarska, Austrija i maleni, ali finansijski veoma "potkovani" Luksemburg.

Na londonskom samitu lidera grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta, 3. aprila 2009. godine, usvojen je zajednički stav, kojim su se te države obavezale da preduzimaju konkretne mere, ukoliko neke zemlje ne izvrše reformu poreskog zakonodavstva i spreče dalje nesmetano funkcionisanje poreskih oaza.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.