Registracija proizvođača organske hrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Registracija proizvođača organske hrane

BEOGRAD -

U Srbiji još ne postoje podaci koliko se poljoprivrednika bavi organskom proizvodnjom, ali ukoliko proizvođači uđu u sistem subvencija, koje država daje prvi put od ove godine za tu vrstu proizvodnje, imaćemo do početka 2011. tačne informacije ko proizvodi organsku hranu, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin.

Dragin je, najavljujući pokretanje kampanje "Prirodno iz Srbije", kojom će se promovisati proizvodnja i prerada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organske hrane, kazao da po jednom zahtevu za uvođenje sertifikata organske poljoprivrede ministarstvo daje "čak 400.000 dinara, a kod nekih kultura subvencije dostižu 45.000 dinara po hektaru".

"Poljoprivrednici koji su u sistemu organske poljoprivrede, ili u fazi konverzije (prelazak na organsku proizvodnju) to neće odbiti", istakao je Dragin i dodao da će podzakonska akta Zakona o organskoj proizvodnji biti donesena za mesec i po dana.

Kampanja "Prirodno iz Srbije", koju pokreće ministarstvo poljoprivrede, ima za cilj da pokaže da u Srbiji postoje prirodni i kvalitetni proizvodi, a trajaće od septembra 2010. do septembra 2011. godine i obuhvatiće 12 okruga, dok će "polazna stanica" kampanje biti Podunavski okrug.

Kampanja će biti okončana organizovanjem velike izložbe u Beogradu, na kojoj će biti prikazani najkvalitetniji organski proizvodi iz Srbije.

Predsednica Udruženja "Serbia Organika" Nada Mišković ponovila je da očekuje da će se u narednih pet godina organska proizvodnja obavljati na milion hektara i naglasila da je najvažniji organski proizveden izvozni artikal Srbije malina, pošto je 30 odsto organske maline u svetu iz naše zemlje.

Ona je predočila da se od organske proizvodnje u Srbiji još izdvaja povrće, žitarice u određenoj meri, a kada je reč o mlekarstvu, nekoliko farmi ulazi u fazu konverzije, dok za sireve još nema organske proizvodnje, ali je i to u pripremi.

Mišković je kazala da je po pitanju evidencije organske proizvodnje nasleđeno haotično stanje, jer ta vrsta proizvodnje u Srbiji postoji već dvadesetak godina, ali nikad nije urađen tačan popis proizvođača.

"Jedan od razloga je što su postojale sertifikacione kuće koje su bile inostrane, a nigde nisu bile stacionirane u Srbiji i nisu bile prijavljene u ministarstvu poljoprivrede niti je bilo kakva evidencija postojala", kazala je Mišković.

Ona je navela i da je dobro što je Zakon o organskoj proizvodnji, sa svim podzakonskim aktima, prvi koji je donesen u celosti, jer su prethodna dva (iz 2002. i 2006. godine) bila nepotpuna i napomenula da su pooštrene kontrole za taj vid proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROMOCIJA ORGANSKE HRANE U SRBIJI

Izvor: Kurir, 27.Sep.2010

BEOGRAD - Ministar Saša Dragin najavio je početak akcije "Prirodno iz Srbije" kojom će se promovisati proizvodnja i prerada organske hrane...Kampanja će trajati godinu dana i obuhvatiće 12 okruga, a završiće se velikom izložbom zdrave domaće hrane u Beogradu...U Srbiji još ne postoje podaci...

Nastavak na Kurir...

Kreće "prirodno iz Srbije"

Izvor: RTS, 28.Sep.2010, 09:08

Od ove godine Srbija prvi put subvencioniše organsku prozvodnje hrane. Najavljujući početak kampanje "Prirodno iz Srbije", ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao da za uvođenje sertifikata organske poljoprivrede ministarstvo daje "čak 400.000 dinara”...U Srbiji još ne postoje podaci koliko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.