Dragin najavio promociju organske hrane u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 28.Sep.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin najavio promociju organske hrane u Srbiji

Beograd -- Ministar Saša Dragin najavio je početak akcije "Prirodno iz Srbije" kojom će se promovisati proizvodnja i prerada organske hrane.

Kampanja će trajati godinu dana i obuhvatiće 12 okruga, a završiće se velikom izložbom zdrave domaće hrane u Beogradu.

U Srbiji još ne postoje podaci koliko se poljoprivrednika bavi organskom proizvodnjom, ali ukoliko proizvođači uđu u sistem subvencija, imaćemo do početka 2011. tačne informacije ko proizvodi organsku hranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << izjavio je Dragin.

Dragin je kazao da po jednom zahtevu za uvođenje sertifikata organske poljoprivrede Ministarstvo daje "čak 400.000 dinara, a kod nekih kultura subvencije dostižu 45.000 dinara po hektaru".

"Poljoprivrednici koji su u sistemu organske poljoprivrede, ili u fazi konverzije (prelazak na organsku proizvodnju) to neće odbiti", istakao je Dragin i dodao da će podzakonska akta Zakona o organskoj proizvodnji biti donesena za mesec i po dana.

Kampanja "Prirodno iz Srbije", koju pokreće ministarstvo poljoprivrede, ima za cilj da pokaže da u Srbiji postoje prirodni i kvalitetni proizvodi, a trajaće od septembra 2010. do septembra 2011. godine i obuhvatiće 12 okruga, dok će "polazna stanica" kampanje biti Podunavski okrug.

Kampanja će biti okončana organizovanjem velike izložbe u Beogradu, na kojoj će biti prikazani najkvalitetniji organski proizvodi iz Srbije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.