Region povlači opasno mleko

Izvor: Politika, 10.Feb.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region povlači opasno mleko

S tržišta Hrvatske i Crne Gore uklanjaju se velike količine mleka proizvođača „Dukat” i „Vindija”. – Nadležni tvrde da Srbija nije uvezla sporne količine

Posle informacija da su u mleku hrvatskih proizvođača „Dukat” i „Vindija” pronađene opasne materije, u nekoliko zemalja regiona ovi proizvodi su povučeni s tržišta, dok nadležni u Srbiji tvrde da sporne količine mi nismo uvozili.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske naredilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povlačenje nekoliko serija dugotrajnog mleka dva proizvođača zbog opasnog aflatoksina M1, pošto su o tome dobili informacije iz Bosne i Hercegovine gde se takođe prodaju ovi proizvodi. Kako prenosi portal indeks.hr, reč je o jednom o najopasnijih toksina i kancerogenoj materiji.

Na ovo su odmah reagovali i u Crnoj Gori, pa su preksinoć, čim su se pojavile prve informacije, inspektori krenuli u kontrole, a najveći crnogorski trgovinski lanac „Voli” naložio je povlačenje „Dukatovog” mleka sa svojih rafova.

Iz našeg Ministarstva poljoprivrede poručuju da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske, već samo iz njihovog pogona iz Bosne i, kako kažu, u njemu nema aflatoksina. Naredna isporuka se očekuje u utorak i ona će biti, kako kažu, redovno ispitana na prisustvo toksina.

Međutim, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), podseća da „Dukat“ ima pogon i u Subotici i da treba biti obazriv.

– Treba ispitati gde oni nabavljaju sirovine i proveriti ispravnost proizvoda iz fabrike u Subotici, kako bi kupci bili mirni. Jer, svedoci smo prethodnih godina da kad god se nešto sumnjivo otkrije u regionu naši nadležni kažu da kod nas toga nema, a nikada ne dobijemo informacije o tome šta su oni tačno, gde, kad i kako proveravali – kaže Papović za „Politiku” i dodaje da NOPS sada očekuje opsežnije kontrole u Srbiji.

– Čim su u Crnu Goru stigle informacije o spornom mleku, njihovi inspektori su izašli na teren. Ne bih rekao da je tako i kod nas, a trebalo bi da bude – ocenjuje Papović.

Konkretno, prema informacijama iz Hrvatske, s tamošnjeg tržišta povlače se mleka: „Vindijino” trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra, zatim UHT mleko istog proizvođača sa 2,8 odsto mlečne masti.

Što se tiče „Dukatovih” proizvoda, u Hrvatskoj je naloženo povlačenje trajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od pola litra i trajno mleko „lagano jutro” sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litar.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da je sada logično očekivati pojačane kontrole ispravnosti uvoznog mleka.

– Koliko znam, mi mleko ne uvozimo iz Hrvatke, ali uvozimo iz Bosne. Ministar poljoprivrede Goran Knežević je rekao da je to mleko bezbedno. Osim toga, prema odredbama Zakona o bezbednosti hrane, mi imamo dosta kontrola uvozne hrane, ali i hrane domaćeg porekla i nadam se da ne može da se desi da na naše tržište uđe nešto što može da izazove probleme – kaže Prostran, dodajući da su u poslednje vreme i inače pojačane kontrole na aflatoksine.

Da podsetimo, velika afera je nedavno potresla Srbiju kada su nam Italijani vratili kukuruz koji smo hteli da izvezemo jer su u njemu otkrili upravo aflatoksin.

U Hrvatskoj problem i s tunjevinom

S tržišta Hrvatske povučena je i tunjevina „rial”, prenose tamošnji mediji, i to zbog povećanih količina histamina. Ova tunjevina se prodavala u konzervama od 160 grama, proizvedena je u oktobru 2012. godine, a uvoznike je „Konzum”, koji u Srbiji drži lanac „Ideu”.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, ove godine „rial” tunjevina za koju je utvrđeno da ima povećane količine histamina nije uvožena u Srbiju.

Histamin je opasan jer može da dovede do alergijskih reakcija, a ovo nije prvi put da se sa hrvatskog tržišta povlači tajlandska tunjevina koju uvozi „Konzum”.

S. Despotović

objavljeno: 10/02/2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Hitno povući Dukatovo mleko sa tržišta

Izvor: Danas, 10.Feb.2013

Mleko proizvođača Dukat i Vindija hitno bi trebalo da bude povučeno sa tržišta u Srbiji. Država nema referentnu laboratoriju za kontrolu mleka i zbog toga su saopštenja nadležnih kako su proizvodi bezbedni, potpuno prazna i obmanjuju javnost - kaže za Danas Goran Papović, predsednik Nacionalne...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.