Razvoj vinogradarstva u Vršcu uz pomoć subvencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 12:54

Razvoj vinogradarstva u Vršcu uz pomoć subvencija

U Gradskoj kući u Vršcu predstavljena je nacionalna strategija na kojoj su predstavljene mere pomoći Vlade Srbije za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge mere vezane za pomoć pri prodaji vina i poboljšanja kvaliteta vina.

Predsednik krovnog saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istakao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Srbije usvajanjem strategije 2021-2031 godine planiraju da podrže podizanje novih zasada vinove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << loze, objavljeno je na sajtu Grada Vršca.

Prema njegovim rečima, svesni su činjenice da je ta grana poljoprivrede potpuno devastirana u proteklih 30 godina i da se maksimalni napori ulažu za svaki novi hektar zasada vinove loze.

"Sada se može mnogo lakše i kroz ozbiljne povraćaje od strane Ministarstva poljoprivrede dobiti novac, a novina je da na osnovu predračuna za potporu poput stubova, žica, protivigradanih mreža, može dobiti novac unapred" dodao je Malićanin.

Predstavljeno je i tržište vina u našoj zemlji i najavljena je podrška našim vinima u vidu rigoroznijih fitosanitarnih kontrola grožđa prilikom uvoza kao i raznih prelermana na uvoz stranih vina na naše tržište.

Po novom pravilniku velike firme mogu iskoristiti povraćaje za podizanje novih vinograda do 100 hektara godišnje, a uskoro mogu očekivati i nove IPARD programe iz mere 7 odnosno seoskog turizma na osnovu koje vinari mogu unaprediti svoje vinske sale i smeštajne kapacitete koji zasigurno u našem kraju fale na vinskom putu.

Grad Vršac aktivno će u narednom periodu raditi na podršci svojim vinogradarima, kao i razvoju vinskog turizma, prvenstveno kroz ulaganja u infrastrukturu na putevima vina. Već ove godine pristupićemo projektovanju kanalizacione mreže u Gudurici i Velikom Središtu što je neophodan preduslov za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta," kazao je član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Slobodan Jovanov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.