Razvijamo ekonomiju zasnovanu na znanju

Izvor: Blic, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvijamo ekonomiju zasnovanu na znanju



Ovogodišnji sajam preduzetništva „Biznis baza" je na četiri dana okupio veliki broj predstavnika malih i srednjih preduzeća (MSP), koju su tamo imali priliku da, kroz brojne tematske programe i direktan dijalog sa kreatorima institucionalne podrške firmama iz ovog privrednog sektora, saznaju o mogućnostima za unapređenje svog poslovanja uz podršku Vlade u narednom periodu.


Direktor glavnog organizatora sajma, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preduzeća (MSP) i preduzetništva, Dejan Jovanović, kaže da je vrlo zadovoljan učinjenim .

- Izložbeni prostor bio je dva puta veći nego prošle godine, a sam sajam posećeniji i bolje organizovan. Takođe, sajam su posetila tri ministra - ekonomije Mlađan Dinkić, nauke Ana Pešikan i omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

Ostvarivanje kvalitetnog dijaloga između menadžera i predstavnika MSP i vladinih institucija koje imaju nešto da im ponude bio nam je osnovni cilj, i verujem da smo ga ostvarili, kaže Jovanović. Poseban akcenat bio je na implementiranju i korišćenju računarske tehnologije i interneta u njihovom radu, kao i na predstavljanju nacrta strategije za razvoj konkurentnosti MSP, gde su svi zainteresovani mogli da vide na koji način će Vlada raditi na unapređenju poslovanja firmi iz ovog sektora.

Koji su novi projekti državnih institucija za razvoj MSP?

- Konkretno, najavljen je niz novih registara Agencije za privredne registre, od kojih je, kada govorimo o ovoj temi, najznačajnija elektronska baza podataka u kojoj će se na jednom mestu naći popisana sva podsticajna sredstva vladinih institucija namenjenih jačanju MSP sektora. Praktično, to znači da će svaki novi preduzetnik, jer je ovo pre svega njima namenjeno, moći na jednom mestu da vidi sve što mu naše institucije nude kao pomoć - krediti, konsultantske usluge, edukacija. Naravno, to se odnosi i na one koji već posluju i one koji zasnivanje posla tek planiraju.

Izjavljujete da, nasuprot uvreženom mišljenju, najveći problem u ovoj oblasti nije manjak novca već nedostatak znanja?

- Veliki broj malih i srednjih firmi propada vrlo brzo. Novac i jeste donekle problem, ali mnogo više u smislu upravljanja finansijama nego u njegovom nedostatku. Državne uz podršku evropskih institucija u narednom periodu će intenzivirati aktivnosti na sveobuhvatnoj edukaciji, davanju finansijske, logističke i stručne podrške i promociji preduzetništva u našoj zemlji. U Beogradskom okrugu i južnoj Bačkoj nalazi se oko 60 odsto svih MSP u Srbiji, a u tri najmanje razvijena okruga na jugu oko 1,5 odsto, što pokazuje da postoji direktna korelacija između broja MSP i razvijenosti nekog područja.

Koje će biti aktivnosti Agencije u narednom periodu?

- U okviru priprema za izlazak na inostrano tržište, kroz Agenciju će biti sufinansirani projekti za podizanje nivoa konkuretnosti naših malih i srednjih preduzeća i dostizanje standarda u proizvodnji i pružanju usluga, što će omogućiti dobijanje neophodnih sertifikata. Samo po sebi, podizanje konkurentnosti znači i jačanje MSP. Edukacioni projekti uključivaće konsultantske usluge novim preduzetnicima, a i starim, kao i onima koji tek ulaze u posao, kao i obuke menadžera, vlasnika, pa i zaposlenih u MSP sektoru, u svim oblastima poslovanja: analizi tržišta, marketing politici, upravljanju finansijama... Više ćemo znati kada bude usvojen budžet 15. decembra, kada ćemo moći da govorimo i o konkretnim ciframa. Sledeće godine akcenat će biti na informacionim tehnologijama. Naša osnovna ideja je da pokušamo da pomognemo razvoj ekonomije koja će biti utemeljena na znanjima i inventivnosti, pre nego na jeftinoj radnoj snazi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.