Razmišlja li se o novom paketu? Mali o pomoći države

Izvor: B92, 06.Jan.2022, 17:23

Razmišlja li se o novom paketu? Mali o pomoći države

Kada je počela pandemija koronavirusa, Vlada je odgovorno i pravovremeno reagovala, ocenjuje ministar finansija Siniša Mali.

"Tokom 2020. donela je i sprovela dva paketa ekonomske podrške privredi i građanima, a u 2021. i treći paket pomoći. Ti paketi su nam omogućili da se uspešno borimo sa krizom i da njen teret ne prebacimo na privredu i građane", dodaje.

Smatra da je time značajno pomognuta privreda - sačuvana su radna mesta, o čemu govori i podatak da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2021. iznosila 10,5 odsto, što je na pretpandemijskom nivou.

"Fabrike nisu zatvarane, pogoni nisu stali, radnici nisu ostali na ulici. Država je pokazala da je odgovorna i da je tu onda kada je najpotrebnije, a tako će biti i u narednom periodu", kazao je Mali za Novosti.

Podsetio je da, osim penzionera, koji će 10. februara dobiti po 20.000 dinara, i zdravstvenih radnika koji će dobiti po 10.000 dinara u januaru, nova mera pomoći jeste novčana podrška u iznosu od po 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za mlade od navršenih 16 do navršenih 29 godina.

"Prijava mladih će biti moguća od 15. do 30. januara na portalu Uprave za trezor, a novac će im biti isplaćen ubrzo nakon toga. Smatram da je ovo dobra mera kojom podržavamo naše mlade ljude, koji su budućnost naše zemlje i pokazujemo im da je njihova država tu za njih", kazao je ministar.

Majke u Srbiji za prvo dete, počev od 1. januara, dobijaju po 300.000 dinara, što je, smatra Mali, odlična mera, u sklopu ostalih mera, za podizanje nataliteta u našoj zemlji.

"Takođe, roditelji će za drugo i treće dete dobiti jednokratno po 100.000 dinara, uz već postojećih 10.000 dinara mesečno u trajanju od dve godine za drugo dete, odnosno 12.000 mesečno za treće dete u trajanju od 10 godina. Sve te mere ni na koji način ne remete budžetsku računicu jer, sa jedne strane, imamo sasvim dovoljno novca, a sa druge strane, izdvajanje za decu i povećanje nataliteta nisu trošak, već investicija. Deca su naša budućnost, treba da ih se rađa što više i to je prioritet svih prioriteta. Nadam se da ćemo kroz ovu meru potrošiti mnogo novca, jer će to značiti da se rodilo mnogo beba", naveo je.

Penzije u Srbiji su od 1. januara povećane za 5,5 odsto, a ako tome dodamo i da će svi penzioneri u februaru dobiti po 20.000 dinara novčane podrške, dolazi se do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na 2021, naglašava ministar.

"Takođe, plate u javnom sektoru su povećane za osam odsto zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, vojsci, ustanovama socijalne zaštite, odnosno sedam odsto za ostale zaposlene u javnom sektoru. Od 1. januara je povećana i minimalna zarada za 9,4 odsto, čime je ona po prvi put prešla 35.000 dinara. Takođe, zdravstveni radnici će u januaru dobiti jednokratno po 10.000 dinara", kaže on.

Govoreći o energetskoj krizi, Mali je kazao da je ona prisutna u celom svetu.

"Borba za energente se vodi na svim frontovima i zaista je reč o ogromnom izazovu. Međutim, javne finansije Srbije su u odličnom stanju i imamo dovoljno novca da pokrijemo sve potrebne troškove, tako da budžet neće trpeti zbog svetske energetske krize. Zahvaljujući ranije sprovedenoj fiskalnoj konsolidaciji i odgovornom vođenju javnih finansija, imamo dovoljno sredstava i država je u svakom trenutku spremna da izdvoji novac za nabavku struje ili gasa. Naravno, prednost naše zemlje je i što mi sami proizvodimo električnu energiju, tako da zasad nema razloga za brigu. Građani i privreda će imati i struju i grejanje, i to se ne dovodi u pitanje", napomenuo je

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.