Ratifikovan trgovinski sporazum EU-Kanada, uz protest

Izvor: N1 televizija, 15.Feb.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikovan trgovinski sporazum EU-Kanada, uz protest

Evropski parlament ratifikovao je trgovinski sporazum CETA s Kanadom, koji treba da spoji dva tržišta i doprinese međunarodnoj saradnji u vreme kada brojne političke snage, poput američkog predsednika Donalda Trampa, nastoje da zaustave globalizaciju. U blizini parlamenta protivnici sporazuma organizovali su protest.

Posle današnje tročasovne rasprave i godina pregovaranja, za ratifikaciju sporazuma glasalo je 408 poslanika, dok su 254 bila protiv a 33 uzdržana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Ovim činom završava se proces potvrđivanja sporazuma u evropskim institucijama, a tek treba da se izjasne parlamenti 28 članica EU.

Ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu u utorak su se okupile stotine demonstranata koji smatraju da će takav sporazum, umesto da obezbedi rast i nova radna mesta, doprineti snižavanju ekoloških, radnih i potrošačkih standarda u EU.

Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da sporazum kojim će se ujediniti tržišta od 500 miliona Evropljana i 35 miliona Kanađana neće smanjiti nezavisnost EU u donošenju odluka. Ona je rekla da sporazum "neće izmeniti standarde za bezbednost hrane ili druga pravila EU, jer to mogu da učine samo evropske institucije".

Trgovinska razmena između EU i Kanade veća je od 60 milijardi godišnje i EU očekuje da će ratifikovani CETA sporazum povećati razmenu za 20 odsto jer će ukinuti gotovo sve carine.

Posle sedmogodišnjih pregovora lideri Evropske unije i Kanade potpisali su u oktobru sporazum o slobodnoj trgovini koji ukida carine za 98 odsto proizvoda.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.