Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikovan socijalni sporazum

Beograd -- Srbija je danas ratifikovala Sporazum o socijalnom osiguranju sa Crnom Gorom, čime se rešava pitanje penzija između dve države.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić razmenili su danas ratifikacione instrumente, čime je omogućeno da od 1. januara 2008. stupi na snagu Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Crne Gore. Zahvaljujući tom sporazumu, od 1. januara 2008. 1.540 crnogorskih korisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 3.243 srpskih korisnika ostvariće pravo na penzije.

Ministar Ljajić je nakon razmene dokumenata ocenio da je ovo jedan od najvažijih sporazuma koji se tiče ostvarivanja prava građana u obe države.

"Od decembra 2006. godine građani su ostvarivali ova prava zahvaljujući protokolu, ali predajom ovih dokumenata i ratifikacijom Sporazuma upotpunili smo ova prava", kazao je Ljaljić, uz ocenu da je to okvir za dalje unapređenje odnosa Srbije i Crne Gore.

Ambasadorka Anka Vojvodić ocenila je da je Sporazum važan zbog velikog broja korisnika i ponovila da se tiče elementarnih prava građana obe države.

"I u politici i u diplomatiji radimo na dobrim odnosima Srbije i Crne Gore", dodala je Vojvodićeva.

Sporazumom se obezbeđuje potpuna zaštita svih osiguranika i korisnika prava dveju država, pri čemu se sticanje, korišćenje i ostvarivanje prava ne uslovljava državljanstvom neke od strana ugovornica, saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Dokumentom su obuhvaćene sve oblasti socijalnog osiguranja: penzijsko i invalidsko, zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, kao i dečji dodatak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.