Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka"

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe XX veka, kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

On je poručio da se istorija ne može vratiti, ali da "možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije".

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je "bolje sto godina pregovarati nego rat započeti".

"Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa", rekao je Šenborn za Danas.

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a "sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina".

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Kristoff Šenborn, bečki nadbiskup kardinal, predsednik je austrijske biskupske konferencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bečki kardinal Šenborn: Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

Izvor: Večernje novosti, 14.Nov.2018

Kristof Šenborn poručio da se istorija ne može vratiti, ali da "možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije" Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.