Bečki kardinal Šenborn: Rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

Tanjug

14. 11. 2018. u 12:05

Kristof Šenborn poručio da se istorija ne može vratiti, ali da "možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije"

Бечки кардинал Шенборн: Рат против Србије почетак катастрофе 20. века

Bečki kardinal Kristof Šenborn Foto EPA

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe XX veka, kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

Pročitajte još: "SRBI DOBRI SAMO KAD SE GINE": Francuzi se divili našem vojniku, jer nije tražio ništa sem hleba


On je poručio da se istorija ne može vratiti, ali da "možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije".

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je "bolje sto godina pregovarati nego rat započeti".

"Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je natragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa", rekao je Šenborn za Danas.

Pročitajte još:I NEBO PLAKALO ZA SOLUNCIMA: Pomen našim slavnim ratnicima na vojničkom groblju u Tijeu

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a "sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina".

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Kristof Šenborn, bečki nadbiskup kardinal, predsednik je austrisjke biskupske konferencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Ja

14.11.2018. 13:37

MUDRO GOVORIŠ KATOLICI SU IZGUBILI PRVI I DRUGI SV.RAT I DOSTA ŠTETE NANELI PRAVOSLAVCIMA .A TO JE I BIO CILJ.

de se malo saberi

14.11.2018. 15:35

@Ja - kad gledam dokumentarac o strahoti 1 s.r. i patnjama srpskih vojnika i civila,albanske golgote ,same mi suze naviru...O kakvoj ti pobjedi pricas kad su te zemlje ko luzeri prosli bolje nego mi.A sad im sami idemo jos se guramo.

Braco

14.11.2018. 15:51

Katolicizam je najratobornija vjera u svijetu. Poceli su toliko ratova da im se ne zna ni broj. A sve u cilju sirenja Katolicke vjere gdje je god moguce. U ime te vjere pocinjena su najmonstruoznija zlodjela , a I danas se Vatikan ne predaje. I dalje uzrokuju ratove sirom svijeta a u mirnim drzavama siluju djecake svih uzrasta. Nema veceg zla od te vrere u istoriji svijeta.

Pera

29.11.2018. 22:56

@Braco - Ciljevi ratovanja nisu vere već kapital,bogatstvo,i porobljavanje naroda. A vera i nacionalnost su uvek bili samo motiv za mase koje bi se vrlo brzo homogenizirale jer je "ugrožena" vera ili nacija. To je najbolji mamac za mase.