Rastu mobilno i elektronsko plaćanje, broj kartica i bankomata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2022, 15:02

Rastu mobilno i elektronsko plaćanje, broj kartica i bankomata

Upotreba najsavremenijih oblika plaćanja u Srbiji nastavila je da raste i u drugom kvartalu ove godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) i u prilog tome navela da je na kraju ovog perioda uslugu elektronskog bankarstva imalo 3,6 miliona korisnika, 9,55 odsto više nego pre godinu dana a mobilnog bankarstva 3,2 miliona što predstavlja povećanje od 26,17 odsto.

Porastao je i broj transakcija koje se obavljaju putem digitalnog bankarstva.

Broj transakcija preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << elektronskog bankarstva je opao za 2,94 odsto, što je, kako navode iz NBS, više nego kompenzovao broj transakcija preko mobilnog bankarstva koji se povećao za 29,38 procenata.

Kada je reč o platnim karticama njihov broj je na kraju juna iznosio 10,3 miliona a njima su građani u trgovinama u Srbiji

u prvih šest meseci obavili više od 108 miliona plaćanja.

Zabeleženo je čak 7,2 miliona plaćanja karticama inostranih pružalaca platnih usluga u našim trgovinama, što je za 45,36 odsto više nego pre godinu dana.

Iz NBS takođe navode da su početkom jula u zemlji bila 3.144 bankomata, 22 više nego lane.

Porastao je i broj internet prodavnica, kojih je krajem juna bilo 2.956, za 98 više nego tri meseca ranije, a za 464 nego pre godinu dana.

Porast broja internet prodavnica prirodno je praćen porastom broja dinarskih transakcija kojima su građani obavljali kupovinu preko internet sajtova a bilo ih je skoro sedam miliona, za 26,13 odsto više nego u drugom lanjskom kvartalu.

Vrednost ovih transakcija je iznosila 18,4 milijarde dinara, što je za 40,07 odsto više nego u drugom tromesečju 2021.

Zabeležen je i rast korišćenja instant plaćanja, navode iz NBS i dodaju je u sistemu IPS NBS prosečan dnevni broj plaćanja iznosio 145.038.

Takođe i da je pored usluge skeniranja prikazanog NBS IPS QR kôda na računu odnosno fakturi, bez ručnog ukucavanja podataka, daljem porastu korišćenja instant plaćanja doprinela i usluga „Prenesi”.

Reč je o usluzi koja omogućava jednostavan instant prenos novca,samo unošenjem ili učitavanjem iz imenika broja mobilnog telefona primaoca registrovanog za ovu uslugu, bez upisivanja ili pamćenja broja računa primaoca.

Iz Narodne banke saopštavaju i da je nastavljen trend rasta zaključivanja ugovora o finansijskim uslugama na daljinu.

Tako je broj zaključenih ugovora na daljinu između banaka i korisnika finansijskih usluga u Srbiji sa 44.295 u 2019. godini povećan na 74.449 do prve polovine ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.