Srbija mora da zasniva rast na izvoznim sektorima privrede

Izvor: S media, 20.Dec.2009, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija mora da zasniva rast na izvoznim sektorima privrede

Rast privrede Srbije u poslednjih nekoliko godina bio je relativno visok, ali je bio prvenstveno zasnovan na samo tri sektora - finansijskom posredovanju, trgovini na veliko i malo i saobraćaju i telekomunikacijama, koji su zaslužni za oko tri četvrtine ekonomskog rasta od 2002. do 2008. godine, ukazao je ekonomista Duško Vasiljević iz Centra za visoke ekonomske studije.

Ova tri sektora pripadaju nerazmenjivom delu privrede, odnosno njihovi proizvodi se uglavnom ne mogu izvoziti, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tako da se oslanjaju pre svega na ekspanziju domaće tražnje, naveo je Vasiljević u novom broju "Kvartalnog monitora".

Rast domaće tražnje, na kome se zasnivao privredni rast prethodnih godina, bio je finansiran i podstican visokim prilivima kapitala iz inostranstva, a nije bio praćen odgovarajući rastom proizvodnje, pre svega u sektorima izvoznog dela privrede, poput preradjivačke industrije, ukazao je on.

Zbog toga je privredni rast bio praćen relativno visokim trgovinskim deficitom i deficitom tekućeg računa.

Navedena tri sektora iz nerazmenjivog dela privrede su u posmatranom periodu rasla prosečnom stopom od oko 15 odsto godišnje, dok je ostatak privrede rastao svega oko dva odsto godišnje, naveo je Vasiljević.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Promeniti model privrednog rasta"

Izvor: B92, 21.Dec.2009, 10:35

Beograd -- Visok rast domaće privrede bio je zasnovan na samo tri sektora, ali će Srbija morati da menja model privrednog rasta nakon krize, upozorava Duško Vasiljević...Ekonomista iz Centra za visoke ekonomske studije ukazao je da su finansijsko posredovanje, trgovina na veliko i malo i saobraćaj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.