Rasprava o energetskom sporazumu

Izvor: B92, 05.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o energetskom sporazumu

Beograd -- Skupština Srbije počela je raspravu o potvrđivanju sporazuma Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne industrije.

Sporazum Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne industrije je potpisan 25. januara

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pozvao je u ime vladajuće koalicije poslanike u Skupštini Srbije da glasaju za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, jer je to "u najdubljem interesu zemlje".

"Pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energetike danas je u centru svih debata. Kroz ovakav aranžman Srbija će imati šansu da postane važan faktor na evropskoj energetskoj mapi. Ta mapa je šira od Evrope i Rusije", rekao je Đelić na sednici Skupštine Srbije.

On je istakao da će u narednim godinama cena nafte na svetskom tržištu rasti, pa Srbiji trebaju strateški partneri koji će imati nalazišta i u čijem je interesu da razvijaju naftnu industriju u Srbiji.

Đelić je kazao da je ruski Gaspronjeft jedna od najveća naftnih kompanija u svetu i da je njoj u najvećem interesu da razvija prerađivačke kapacitete NIS-a.

Prema njegovim rečima, sporazum sa Rusijom nije u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU, već je u skladu s njim.

Đelić je kazao da je jedna od obaveza Srbije iz SSP-a liberalizacija tržišta, uključujući tržište nafte, pa će srpske rafinerije morati da se osposobe za tu utakmicu. On je dodao da će to zahvaljujući sporazumu sa Rusijom u oblasti gasne i naftne industrije biti i omogućeno.

Osvrćući se na gasni deo sporazuma, Đelić je kazao da je planirano da kroz Srbiju prodje deo gasovoda "Južni tok", koji će obezbediti nesmetano snabdevanje zemlje gasom.

Rusija pomera rok za "Južni tok"

Rusija je pomerila rok za pripremu studije o izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju sa kraja ove na proleće 2009. godine, pišu "Večernje novosti" i navode da je rok pomeren jer je ruska strana odlučila da sa izradom studije izvodljivosti sačeka ratifikaciju energetskog sporazuma u parlamentu Srbije.

Novostima je u Vladi Srbije rečeno da ugovor o prodaji Naftne indsutrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu neće biti potpisan dok se ne okonča studija izvodljivosti za izgradnju gasovoda kroz Srbiju, ili dok ruska strana ne da ozbiljne pismene garancije o samom tom projektu.

U pregovorima koji bi mogli da počnu za desetak dana, navodi list, Srbija ne namerava posebno da potencira cenu većinskog paketa NIS-a. Dodaje se da će se svakako tražiti da ruska strana razmisli kako da duplira investicije u NIS, kao i da primeni neophodne ekološke standarde koji bi omogućili zdraviji život stanovnika Pančeva.

Posebno će se, piše list, insistirati na definisanju pitanja vrednovanja monopola na uvoz sirove nafte, koji trenutno preko NIS-a drži država, a koje bi u naredne dve godine nasledili i Rusi.

Srpska strana će, kako se dodaje, insistirati da krak gasovoda koji prolazi kroz Srbiju svakako bude magistralni i da mu kapacitet bude najmanje 15 milijardi kubika gasa godišnje, kao i da skladište gasa u Banatskom Dvoru dobije regionalni karakter. Ruski predlog, za sada, je da gasovod kroz Srbiju ima kapacitet 10 milijardi kubika, navode Novosti.

Škundrić: Energetski sporazum - strateški interes Srbije

Dilojt i Tuš dostavio procenu tržišne vrednosti NIS-a

Potpredsednik Vlade Srbije Božirad Đelić izjavio je da je danas Agencija za privatizaciju dobila procenu tržišne vrednosti NIS-a od revizorske kuće "Dilojt i Tuš", ali nije želeo da precizira šta sadrži taj dokument. On je rekao da će procena vrednosti NIS-a biti prosleđena članovima Vlade Srbije i poslanicima u Parlamentu, pre njihovog izjašnjavanja o sporazumu sa Rusijom. Sporazumom o energetskoj saradnji sa Ruskom Federacijom predviđeno je da se kapital NIS-a proda ruskom partneru za oko 400 miliona evra, a u domaćoj štampi se nezvanično špekulisalo da je "Dilojt i Tuš" procenio tržišnu vrednost na oko 2,2-2,5 milijardi evra.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da energetski sporazum Srbije sa Rusijom predstavlja jedan od najvažnijih strateških projekata za našu zemlju u narednih 30 do 50 godine.

Škundrić je poručio da će poslanici, prihvatanjem tog sporazuma, stvoriti uslove za razvoj energetike u Srbiji ocenivši da će od toga veliku korist imati i građani i privreda.

Obrazlažući osnovne odredbe sporazuma, on je ukazao i da su značajne prednosti sporazuma obezbeđivanje sigurnosti u snabdevanju gasom brojnih potrošača u Srbiji.

Energetski sporazum sa Rusijom predviđa izgradnju magistralnog gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i modernizaciju NIS-a, za koju je ruski "Gaspromnjeft" ponudio oko 900 miliona evra, računajući i investicije.

Prema sporazumu, NIS bi trebalo da bude prodat do kraja godine i to 51 odsto preduzeća za 400 miliona evra, a sporazumom potpisanim 25. januara ove godine, planirane su i investicije u tu kompaniju od 500 miliona evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.