Raspisan konkurs za spomenik kralju Aleksandru u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspisan konkurs za spomenik kralju Aleksandru u Somboru

Sombor je tokom 20. veka ostao bez nekoliko monumentalnih spomenika kulture. Pokrenute inicijative od strane građana rezultirale su i opštinskom odlukom o ponovnom postavljanju spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Gradska uprava Grada Sombora objavila je javnu nabavku za idejno rešenje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

Posle skoro osam decenija, spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru, biće ponovo postavljen. Kako model prvobitnog spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rad Antuna Augustinčića nije dovoljno očuvan za izradu replike, raspisan je konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja.

"Repliku ne možemo da napravimo jer nemamo kalupe na osnovu kojih bi to bilo identično, ali se traži jedno umetničko rešenje koje će biti najsličnije onom koje je Antun Augustinčić dao u svom umetničkom izrazu kada je izrađivao spomenik", objasnio je Milan Stojkov, glavni urbanista grada Sombora.

Prema propisanim kriterijumima, umetnik je dužan da napravi skulpturu u umanjenoj veličini. Javna nabavka otvorena je do 15. avgusta, a o dodeli nagrade odlučivaće petočlani žiri. Najbolje idejno rešenje biće nagrađeno sa milion dinara.

"Znači, u razmeri jedan prema pet veličini, što znači da skulptura spomenika i skulptura konja i konjanika treba da budu veličine jedan kubni metar. Taj čovek je u obavezi da izlije i da konkursnoj komisiji da na uvid kako će to delo izgledati u prirodnoj veličini", naglasio je Stojkov.

Finansiran sredstvima građana i pojedinih institucija prikupljanim tokom sedam godina, Augustinčićev spomenik je krasio Sombor svega devet meseci.

"Krajem aprila 1941, svega par nedelja posle ulaska mađarske vojske u Sombor, u vreme okupacije i početka II svetskog rata na ovim prostorima, spomenik je bio sklonjen ali ne i uništen. Posle II svetskog rata, spomenik je jednostavno predat livnici koja je bronzu prelila a novčana sredstva od toga dodeljena su lokalnom somborskom fudbalskom klubu Radnički", kaže zavičajni istoričar Milan Stepanović.

Mukotrpna borba sa brojnim administrativnim poteškoćama pratila je jednog od inicijatora postavljanja spomenika Kralju Aleksandru. U početku sa nekoliko udruženja a kasnije sam, proveo je 11 godina u prikupljanju raznih podataka, potpisa i podrške za svoju inicijativu.

"Mi smo skupili potpise značajnijih ljudi u gradu. Nismo smatrali da treba ići na nekih deset hiljada potpisa već da je dovoljno da nam potpise daju značajne ličnosti u gradu. Da bi čitavu tu priču rekapitulirao, 2014. godine sam napisao knjigu koja se zove "Bitka za spomenik", ispričao je Slavomir Dedić, doktor ekonomskih nauka, autor knjige.

Novi spomenik Kralju Aleksandru, kako se očekuje, biće postavljen na prostoru između Glavne ulice i Županije, gde se već nalaze spomenici narodnih heroja i skulpture somborskog umetnika Pavla Blesića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.